Benjamin Graham (1894-1976) a fost un excelent manager de investitii si un educator financiar. Acesta a dat nastere, printre altele, la doua fundamente disciplinare de investitii: analiza de securitate si investitia in functie de valoare.
Doua dintre cele mai cunoscute carti ale sale, “Analiza de securitate” (1934), scrisa impreuna cu David Dodd, si “Investitorul Inteligent” (1949), sunt considerate de catre multi intreprinzatori profesionisti cele mai bune carti de pana acum pentru investitiile la bursa.
Graham mai este faimos deoarece a fost profesorul si mentorul miliardarului Warren Buffett, dar si pentru alti investitori miliardari.

“Indivizii care nu isi pot stapani emotiile nu vor putea profita de investitiile lor”

Graham a venit in Statele Unite din Marea Britanie in 1895 si a crescut in Manhattan si Brooklyn, New York. Tatal sau a murit cand acesta avea 9 ani, iar problemele cu banii l-au facut sa caute toata viata securitatea financiara.

Acesta si-a finalizat studiile in cadrul Universitatii Columbia in 1914, dupa care a intrat in cadrul unei firme de brokeraj de pe Wall Street, Newburger, Henderson & Loeb, ca mesager. Pana in 1920, Graham a devenit partener al casei de brokeraj. In 1926, a format un parteneriat cu Jerome Newman si a inceput sa predea cursuri de finante la Universitatea Columbia, obisnuinta ce a durat pana la pensionarea acestuia in 1956.

In cadrul deprecierilor masive ale actiunilor din 1929, activele lui Graham au fost diminuate considerabil, dar parteneriatul cu Newsman a supravietuit si treptat si-a recuperat capitalul. Parteneriatul Graham-Newman a prosperat, obtinand un profit anual de 17% pana in 1956, cand a fost desfiintat. Graham afirma ca a invatat o lectie importanta din pierderea sa, spunand ca si cel mai inteligent investitor are nevoie de multa vointa, pentru a nu imita multimea.

“Nu conteaza daca multimea este de acord cu tine sau nu. Tu ai dreptatea pentru ca datele si motivele tale sunt corecte”

Esenta stilului investitional al lui Graham este ca orice investitie trebuie sa valoreze substantial mai mult decat suma platita initial. Acesta considera ca analiza fundamentala este esentiala in aceasta privinta. Graham urmarea companiile cu rezultate financiare puternice sau cu datorii scazute, margini de profit peste medie si un flux de bani amplu.

Investitorul a creat sintagma “marja de siguranta” pentru a-si explica strategia de a cauta companii subevaluate ale caror actiuni sunt, temporar, la un pret scazut, dar ale caror fundamente sunt, pe termen lung, sanatoase.

“Sa obtii rezultatele superioare este mai greu decat pare”

Marja de siguranta a oricarei investitii reprezinta diferenta dintre pretul de achizitie si valoarea sa intrinseca. Daca aceasta diferenta este mai mare, investitia devine mai atractiva, atat in sensul sigurantei, cat si cel al perspectivelor de profit.

Graham considera ca valoarea de piata a actiunilor este de cele mai multe ori calculata gresit si ca pretul titlurilor va fluctua substantial.
Filosofia sa era ca aceasta caracteristica a pietei ofera investitorilor individuali “o oportunitate de a cumpara intelept cand preturile scad puternic si de a vinde destept cand se poate obtine un profit bun”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri