In timpul adolescentei, Steinhardt citea grafice ale actiunilor si frecventa birourile firmelor de brokeraj. A terminat liceul la varsta de 16 ani, dupa care si-a finalizat studiile in cadrul Scolii de Finante Wharton in trei ani.

Cariera pe Wall Street si-a inceput-o intr-o pozitie de analist si cercetare in cadrul fondului mutual Calvin Bullock si a firmei de brokeraj Loab Rhoades & Co. In 1967, acesta impreuna cu inca doi investiori renumiti, Howard Berkowitz si Jerrold Fine, formand un fond de hedging cu sediu in New York, pe care l-au numit Steinhardt, Fine, Berkowitz & Co.

“Un dolar investitit alaturi de mine in 1967 ar reprezenta 481 dolari in 1995, fata de 19 dolari daca ai fi investit intr-un fond pe indicele S&P 500”

Sub conducerea lui Steinhardt, compania a avut un succes constant in identificarea miscarilor macro ale pietei si implementarea acestora in strategii investitionale. In 1979, Berkowitz si Fine au iesit din parteneriat, numele firmei fiind modificat in Steinhardt Partners.

Managerul reusea sa ofere un profit de 24,5% clientilor sai, dupa o taxa de 1% pentru managementul capitalului si o “taxa de performanta” de 15%, care a fost marita la 20%, din castigurile anuale, realizate sau nerealizate, ceea ce tripleaza performanta reala a fondului in cei 28 de ani.

Cariera speculativa a lui Steinhardt s-a incheiat in 1995 cand a decis sa-si inchida afacerea, averea sa si reputatia fiind intacte dupa ce fondul returnase un profit de 21%.

Steinhardt s-a indreptat catre activitati filantropice si a devenit membrul al consiliilor de administratie ale unor institutii ca Universitatea din New York, Universitatea din Pennsylvania si cea din Brandeis.

In 2004, Steinhardt a reintrat in circuitul pietei de capital prin colaborarea sa cu Index Development Partners, Inc., acum cunoscuta sub numele de WisdomTree Investments. Acesta a devenit presedinte al companiei, care oferea dividende si fonduri bazate pe castigurile indicilor fata de fondurile traditionale bazate pe capitalizarea indicilor. In august 2007, WisdomTree avea sub management 4 miliarde de dolari, cifra crescand cu 10% pe luna.

“Folosesc intotdeauna fundamentele. Dar adevarul este ca durata de pastrare a investitiilor mele a fost una foarte scurta”

Citeste si:

Steinhardt avea o perspectiva de investitor pe termen lung, insa era si un strateg pe termen scurt. Acesta paria pe miscari directionale, folosindu-se de o compilatie de actiuni, fiind sprijinit de o echipa de brokeri si analisti. Intr-un discurs in iunie 2004, investitorul a afirmat cateva reguli de investitii de care si cel mai bun manager de fond de hedging ar trebui sa tina cont:

1. Fa toate greselile la inceputul carierei. Cu cat sunt mai multe greseli din care sa inveti mai devreme, cu atat vor fi mai putine mai tarziu.

2. Intotdeauna fa in viata ceea ce iti place.

3. Fii competitiv din punct de vedere intelectual. Cheia perfecta pentru cercetare este sa asimilezi cat mai multe date pentru a fi primul care sa prevada o schimbare majora.

4. Ia decizii bune chiar si cu informatii incomplete. Nu vei avea niciodata toate informatiile de care ai nevoie, ceea ce este foarte important este ce faci cu informatiile pe care le ai.

5. Intotdeauna ai incredere in intuitia ta, care seamana cu un mic calculator in mintea ta. Te poate ajuta sa faci lucrul potrivit in momentul potrivit daca o urmezi.

6. Nu face investitii mici. Daca risci bani, asigura-te ca recompensa este destul de mare pentru a justifica efortul si timpul pe care il pui in decizia de cumparare.