Conform unui raport emis astazi de catre EVCA si Central & Eastern Europe Task Force, bazat pe datele PEREP_Analytics, activitatea fondurilor de investitii private din Europa Centrala si de Est (ECE) continua sa aiba o considerabila tendinta de crestere, inceputa in 2006.
Regiunea a cunoscut in ultimii doi ani cresteri semnificative in colectarea de fonduri si investitii, precum si un interes crescut din partea investitorilor pentru mai multe sectoare economice si mai multe tari.

“Regiunea Europei Centrale si de Est continua sa fie foarte atractiva pentru investitorii institutionali si pentru managerii fondurilor de investitii private si, chiar si in contextul unei cresteri puternice a activitatii de investitii private in 2007, potentialul de dezvoltare al zonei ramane la cote semnificative”, a declarat Robert Manz, Director al EVCA’s Central and Eastern Europe Task Force si Managing Partner al Enterprise Investors.

„Central and Eastern Europe Statistics 2007” este un extras revizuit, care se refera exclusiv la regiune, desprins din statisticile care acopera activitatea europeana.

“Cifrele in crestere dezvaluie numai o parte a realitatii”, a declarat Mirela Ene, Director de Cercetare al EVCA,

“In spatele lor, activitatile jucatorilor de pe piata arata atractivitatea sporita a regiunii. De exemplu, o serie de fonduri isi deschid birouri in Europa Centrala si de Est pentru a-si administra investitiile locale, fapt ce dovedeste interesul lor pentru regiune dincolo de investitiile ocazionale. Anul trecut a insemnat, de asemenea, ridicarea celui mai mare fond dedicat vreodata regiunii care administreaza 1,5 miliardede euro, iar activitatea sustinuta din prima jumatate a lui 2008 deschide drumul catre un nou an exceptional pentru activitatile de colectare si investitii.”

Colectarea de fonduri pentru ECE a atins inca o data un nou nivel record in 2007, cu un capital de 4,25 miliarde de euro, dedicat integral regiunii. Acesta reprezinta o crestere de 89%, in comparatie cu anteriorul record al fondurilor stranse in 2006.

In 2007, sursele de capital au provenit in proportie de 66% din Europa si in proportie de 34% din afara acestui continent. Fondurile de fonduri au constituit cea mai mare sursa, reprezentand 23,6% din totalul fondurilor colectate, urmatoarea sursa ca valoare fiind fondurile de pensii, cu 13,5%. Se preconizeaza ca majoritatea fondurilor stranse sa fie directionate catre operatiunile de tip buyout.

Investitiile de private equity in regiunea ECE au prezentat din nou o crestere dramatica in 2007, ajungand la 3,01 miliarde de euro. Aceasta cifra reprezinta o crestere de 80% in comparatie cu valoarea din 2006. Polonia a inregistrat cel mai inalt nivel de activitate investitionala, cu aproape 23% din totalul capitalului alocat regiunii. Nivelurile investitiilor au crescut substantial in Bulgaria, Romania, Polonia, Tarile Baltice si Serbia.

Operatiunile de tip buyout au totalizat 2,3 miliarde de euro in 2007, valoare ce exprima contributia proprie a fondurilor (in capitalul social) si exclude imprumuturile bancare (bank leverage), si reprezinta 77% din intreaga activitate investitionala de private equity din ECE pentru anul mentionat. Operatiunile de capital de dezvoltare au inregistrat o pondere de 13% din intreaga activitate investitionala in 2007 in regiune, aproximativ de patru ori mai mare decat in 2006.

Investitiile de private equity in 2007 in ECE au fost directionate catre o gama mai larga de sectoare economice decat in 2006. Sectorul cu cea mai mare pondere a investitiilor, de 24%, a fost cel al comunicatiilor (720 milioane EUR), comparativ cu nivelul de 12% din totalul investitiilor europene raportat de acest sector anul precedent. Alte domenii foarte atractive in ECE in 2007 au fost cel de produse industriale si pentru afaceri (11% din total – 342 milioane de euro), serviciile financiare (11% din total – 319 milioane de euro), transporturile (10% din total – 302 milioane de euro) si biotehnologie (10% din total – 301 milioanede euro).

Valoarea exit-urilor din regiunea ECE (masurata prin costul investitiei, nu prin veniturile realizate) a crescut cu 33% in 2007 comparativ cu 2006, atingand 586 milioane EUR. Exit-urile catre investitori stategici au ramas cea mai frecventa cale de exit in 2007 si au fost proportional mult mai frecvente decat in Europa privita in ansamblu.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri