Pe o piata imobiliara considerata in stagnare, investitiile in case de vacanta sunt tot mai des intalnite, fie sub forma caselor pasive, fie sub forma locuintelor din ansamblurile rezidentiale.
Conceptul de casa pasiva a fost lansat de curand in Romania si are ca principal avantaj reducerea cheltuielilor de intretinere, insa si consturile de constructie sunt mai ridicate.

„Casele pasive pot fi excelente case de vacanta, deoarece in timpul in care nu sunt locuite consumul este redus la zero. Daca in cazul unei locuinte obisnuite de vacanta media lunara a acestor cheltuieli este de circa 400 euro lunar, in cazul unei locuinte pasive, cheltuielile pot fi mai mici de 100 de euro”, a explicat Andrei Apetrei, director general al companiei Quantum Consulting & Management (QCM).

Costul unei case de vacanta variaza in functie de materialul de constructie folosit. Astfel, daca pretul unei case din lemn este in medie de 45.000 de euro, costul unei case din caramida poate ajunge la 130.000 de euro, in functie de dimensiune si locatie, in timp ce pretul unei case din beton de 140 m.p. se poate ridica la 180.000 de euro.

„Costul final al unor case pasive poate fi cu 30% mai mare decat al unei constructii in stil clasic: incepe de la 150.000 de euro pentru o suprafata utila cuprinsa intre 110 si 150 de mp, repartizati pe doua nivele, iar pentru vilele de lux cu lift interior, finisaje de top si terase suspendate poate ajunge la 700.000 de euro,” a adaugat Apetrei.

Elementele distinctive ale case pasive sunt ferestrele cu trei randuri de geam, pompele de caldura, panourile solare i nivelul ridicat de termoizolatie. O casa pasiva de vacanta poate fi dotata cu un sistem integrat de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului.

„Pe timp de iarna, aerul rece de afara poate fi incalzit prin sistemul subteran, iar energia solara poate fi folosita pentru incalzirea apei menajere. Aceste case pot avea pana la opt etaje, o durata de viata de 100 de ani si sunt gata in termen de sase luni - un an”, a incheiat seful QCM.

Reprezentantii QCM considera ca „cea mai importanta este amplasarea, care trebuie realizata intr-un mediu nepoluant si linistit, cu acces facil si intr-o regiune lipsita de pericole naturale majore". La fel de importante sunt imprejurimile, trasele oferite sau obiectivele turistice din zona.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri