Atunci cand achizitioneaza o locuinta, cumparatorul roman se manifesta la un nivel emotiv foarte ridicat si nu arata un interes informational fata de produsul dorit, a explicat Cristian Cocioba, Director Executiv al Bancii de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism (BICAU).
Potrivit reprezentantului BICAU, principala greseala a cumparatorului este ca ocoleste cu buna-stiinta serviciile de consultanta imobiliara si isi face singur achizitia din dorinta grabita de a detine o proprietate.

„Interesul se manifesta mai mult la nivelul finisajelor si mai putin asupra infrastructurii sau asupra zonei, ceea ce este complet gresit. Pe cumparatorul il intereseaza mai mult ce fel de termopan va avea in camera decat ce va vedea pe geam, daca este un parc sau este geamul vecinului de vizavi”, a afirmat Cristian Cocioba (foto), in cadrul forumului imobiliar organizat de Mediafax.

Graba cu care romanii isi cumpara locuintele are un efect de bumerang, ce se resimte in comportamentul post-cumparare, cand acestia incep sa ceara informatii despre modul in care pot reduce pierderile de energie din apartament sau despre cum pot scapa definitiv de igrasie.

„Abia dupa ce cumpara incep sa se intereseaza despre astfel de probleme, nestiind ca au dreptul de a cere aceste informatii inainte de a face achizitia, fie ca este vorba de un bloc nou sau de unul vechi. Intregul proces de cumparare este unul emotiv”, a adaugat Cocioba.

In opinia sa, inainte de a achizitiona o locuinta, cumparatorul trebuie sa se intrebe si cat de ieftin va locui, nu doar cat de ieftin cumpara locuinta propriu-zisa, deoarece costurile post-cumparare se pot ridica la cateva procente importante din valoarea achizitiei.

In ceea ce priveste tenditele comportamentale ale cumparatorului in urmatorii doi-trei ani, reprezentantul BICAU a declarat ca se asteapta ca multi dintre cumparatori sa prefere achizitiile in zone limitrofe ale oraselor, cu un grad de ocupare mai mic.

Ca nivel al preturilor, Bucurestiul ramane orasul cu cele mai scumpe locuinte din tara, in timp ce in orase precum Sibiu sau Arad, preturile sunt de doua-trei ori mai scazute, a afirmat Lucian Anghel, Economist sef al BCR.

„Daca in Europa media este de cinci locuinte pe cap de locuitor, in Romania media este de 2,2 locuinte pe cap de locuitor. Acelasi nivel scazut se intalneste si in piata spatiilor de birouri, unde ca numar de metri patrati, Romania se situeaza cu mult sub restul tarilor din regiune. De aceea, estimam ca sectorul constructiilor va continua sa se dezvolte in urmatorii ani si, cel putin pana in 2010, va ramane principalul motor al economiei romanesti”, a incheiat Anghel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri