Kenneth L. Fisher (nascut in 1950) este fondatorul si presedintele firmei de management de capital din California, Fisher Investments. Fisher detine o rubrica lunara in cadrul revistei Forbes, contribuie cu articole catre alte reviste economice si a scris patru carti.
Acesta si-a inceput studiile in cadrul Universitatii de Stat Humboldt pentru ca studia silvicultura, dar a obtinut licenta de economist in 1972.
Dupa absolvire, Fisher a lucrat alaturi de tatal sau, Philip Fisher, timp de un an. Kenneth Fisher este al treilea si cel mai tanar fiu al celebrului investitor Philip Fisher. Kenneth si-a inceput propria afacere, Fisher Investments, in 1979, care administreaza in prezent peste 45 de miliarde de dolari pentru clientii privati si institutionali. Compania detine sucursale in Marea Britanie si Germania.

Fisher Investment nu ofera publicitatii date legate de performantele portofoliilor, insa potrivit revistei americane Business Week, in articolul “Cele mai bune locuri unde iti poti incepe o cariera”, compania se afla pe pozitia 90 din totalul de 119.

“Cele mai mari profituri ies, in general, din achizitia de actiuni la nivele ale P/S scazute”

Munca teoretica a lui Fisher s-a concentrat asupra identificarii si testarii indicatorului P/S (price/sales ratio, pret actiune pe venitul unitar pe actiuni), putand fi regasita in cartea sa din 1984 “Super actiuni”. James O'Shaughnessy il considera pe Fisher primul investitor care a definit si utilizat indicatorul P/S drept un instrument pentru analiza actiunilor.

Din cartea sa se pot extrage trei reguli principale: incearca sa eviti actiuni cu o rata P/S mai mare de 1,5 – nu baga in seama orice actiune cu un P/S mai mare de 3; prefera super companii cu P/S de 0,75 sau mai putin; ia in considerare vanzarea actiunilor unor super companii ale caror indicator P/S ajunge la valoarea de 3 sau 6.

Din punctul de vedere al lui Fisher, o super companie este o afacere care se distinge de restul prin faptul ca poate genera o crestere interna fundamentata, dar detine si rate de crestere peste medie.

Principalele caracteristici ale unei super companii sunt orientarea catre crestere, un marketing excelent, un avantaj necinstit (de exemplu, de a fi producatorul cu cel mai redus cost din sector), relatii creative cu personalul firmei si cele mai bune rezultate in cadrul controalelor financiare.

“«Averile din esecuri» sunt o tema recurenta in istoria financiara”


Investitiile lui Ken Fisher erau realizate pe o perioada medie, 2-5 ani, in diferite sectoare, ce variau de la tehnologie la tutun. Fisher se ghida dupa acelasi spirit contrar ca cel al tatalui sau, insa tanarul isi lichida pozitiile dupa ce reputatia companiei si pretul actiunilor reveneau la nivele normale.

Cel mai mare success al lui Fisher a fost achizitionarea unei participatii de 1,5% in cadrul companiei producatoare de dischete de calculator, Verbatim Corporation. Firma suferise din cauza publicitatii negative asupra produselor sale.

Opinia de pe Wall Street asupra Verbatim era ca firma este prost condusa si finantata si urma sa fie cumparata de catre rivalii sai. Insa, in doar doi ani, actiunile au crescut de la 3,5 dolari la peste 55 dolari. Fisher a vandut actiunile la 55 dolari obtinand astfel un profit de 1.500%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri