Toate cunostintele despre piata de capital sunt inutile fara o trasatura-cheie care are puterea de a va salva de la pierderi financiare si dureri psihologice. Aceasta arma secreta este ratiunea.
Ratiunea, in spiritul acestui articol, este abilitatea de a lua decizii inteligente bazate pe observatii obiective a propriei tale psihologii, fapte care cuprind anumite investitii si specificul situatiei tale financiare. Aceasta trasatura poate face diferenta dintre o noapte linistita si insomnii cauzate de ingrijorari, scrie site-ul Beginners Invest.

1. Cunoaste-te pe tine insuti

In cadrul oricaror decizii de zi cu zi exista doua alegeri distinctive: una care pare foarte atractiva din punct de vedere financiar sau al bunastarii fizice si una care iti permite sa dormi linistit noaptea.

Imagineaza-ti, de exemplu, ca ai un portofoliu diversificat in valoare de 500.000 de lei, iar banca cu care lucrezi vrea sa-ti ofere un imprumut de 300.000 de lei pe termen lung, cu o rata fixa si cu plati pe care tu estimezi ca le poti face bazandu-te pe o rata prognozata de profit. Aceasta noua suma iti va mari rentabilitatea si iti va returna mai multi bani decat ai investit initial. Ai accepta aceasta propunere?

Dintr-un punct de vedere practic, este normal sa accepti termenii acestei propuneri si sa imprumuti acel capital, iar investitiile tale sunt conservative, nu esti afectat de fluctuatiile pietei si nu ai nevoie de banii investitii. Peste 20 de ani, rentabilitatea incrementata generata de capitalul imprumutat se va transforma de cele mai multe ori in bani pe care, de altfel, i-ai detine.

Pe de alta parte, ai putea fi inclinat sa nu iti doresti sa ai datorii. In pofida profitului aditional pe care l-ai putea castiga utilizand resursele bancii, esti deja independent financiar si nu ai nicio dorinta de a avea vreun risc de rambursare.

Ai putea fi mai linistit deoarece toate activele pe care le detii sunt ale tale si nu sunt imprumutate. Daca bursa se va inchide peste cativa ani din cauza unor accidente sau dezastre naturale, nu vei fi afectat deoarece nu v-a trebui sa inapoiezi vreo datorie.

Care dintre aceste variante se potrivesc personalitatii tale? Daca o observatie obiectiva a propriei tale personalitati indica faptul ca esti predispus sa cheltuiesti banii pe care ii detii, indiferent daca este o miscare buna sau nu din punct de vedere financiar, probabil ca nu este intelept sa accepti acel capital. Mai exact, chiar daca pare ciudat, unul dintre cele mai rationale lucruri pe care le poti face este sa iti accepti irationalitatile care nu pot fi schimbate si sa incerci sa le compensezi.

2. Aminteste-ti ca banii reprezinta o modalitate, nu un scop in sine

Banii exista doar pentru a servi un scop. Tot efortul pe care il depui in selectionarea actiunilor il faci doar pentru a avea un castig si o viata mai buna pentru tine si/sau familia ta. Exista totusi si alti factori care inlocuiesc valoarea banilor in timp.

3. Fii realist

Abilitatea de a confrunta realitatea dura si rece este probabil cea mai de valoare trasatura pe care un investor o poate avea. Hotaraste-te ce iti doresti, de ce ai nevoie pentru a ajunge acolo si dezvolta-ti un sistem care te poate ajuta sa-ti atingi scopurile.

Observatiile lui Isaac Newton legate de cauza si efect sunt la fel de potrivite pentru investitii ca si pentru fizica. Daca nu faci nici macar strictul necesar pentru a-ti atinge scopurile, nu vei ajunge niciodata sa-ti satisfaci dorintele.

4. Nu te lasa pe prada emotiilor

Fluctuatiile cotatilor actiunilor din portofoliul tau sunt nule daca nu profiti de ele pentru a cumpara titluri la indicatori scazuti si pentru a le vinde la valori mult mai ridicate. Precum celebrul investitor Graham care a afirmat in cartea sa “Investitorul Inteligent”: sa-ti permiti sa devii dezorientat de aceste miscari inseamna sa devii chinuit emotional de judecatile altor investitori.

Daca impreuna cu brokerul tau ati stabilit un portofoliu structurat in functie de preferintele tale temporare, de capital si tintele de investitii, de ce ar conta daca activele tale vor scadea si cu 50% intr-un an? Cat timp abordarea ta este buna si poti evita sa cumperi prea scump actiuni, aceste perspective pot fi oportunitati valoroase de a cumpara ieftin actiuni noi.

5. Invata lucruri noi

Este mult mai usor sa ramai impartial si neimplicat emotional cand esti convins sa ai dreptate si piata si restul investitorilor judeca lucrurile gresit. O asemenea incredere in sine poate fi dobandita prin studiul bazelor finantelor.

Deciziile financiare ar trebui sa fie impartiale, reci si rationale. Indiferent daca te decizi sa te imprumuti si sa investesti sau investesti capital propriu, optimismul si exuberanta irationala nu ar trebui sa-ti afecteze abilitatile de luare a deciziilor. Gandeste critic, logic si ia deciziile potrivite din punctul de vedere al psihologiei personale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri