Contextul economic dificil, gradul mai crescut al complexitatii instrumentelor si produselor financiare, dar si inasprirea conditiilor de creditare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) fac tot mai dificila alegerea creditului potrivit. O varianta in acest caz este ajutorul specializat – brokerul de credite, ce dispune de informatiile necesare pentru contractarea unui credit.
„Tot mai multi clienti debusolati de schimbarile aparute in domeniul bancar, apeleaza la un consultant specializat atunci cand doresc obtinerea unui imprumut”, a explicat Liviu Andrei, director executiv in cadrul DBSol Consulting.

Astfel, conform jucatorilor din piata, tendinta de a apela la un consultant financiar se contureaza tot mai bine in randul romanilor in aceste conditii dure de piata, in care contractarea unui credit nu mai este un lucru la fel de facil cum era in urma cu cateva luni.

„Este un lucru cunoscut ca este mult mai greu sa accesezi acum un credit decat in urma cu 3 luni si cu siguranta aceasta situatie va mai dura 1-2 ani. Drept urmare, este lucrul cel mai firesc ca prima oara sa contactezi un consultant care nu numai ca are in portofoliu zeci sau sute de oferte, dar si stie care finantator acorda credite la acel moment, in cat timp si cu ce costuri”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Ce este un broker de credite?

Brokerul de credite este un specialist in finante personale ce indruma solicitantul (clientul unei banci sau IFN - institutie financiara nebancara) in toate etapele de aprobare, de la alegerea celui mai potrivit produs si pana la semnarea acordului cu banca. Oricine doreste sa contracteze un credit, va trebui intr-o prima faza sa aleaga banca si produsul de necesar.

„Este o etapa foarte importanta, in care, daca nu este luata cea mai buna decizie, urmarile se resimt pe termen lung, pe intreaga perioada de creditare. Este, deci, necesar pentru cumparator sa gaseasca o banca care sa tina cont de nevoile si optiunile sale si sa-i ofere solutia de finantare. Consultanta oferita de un astfel de specialist reprezinta mijlocul necesar pentru contractarea creditului de care clientul are nevoie. Iti permite sa faci o comparatie a ofertelor de creditare a mai multor banci si sa o alegi pe cea mai adecvata propriilor cerinte”, a declarat Raluca Dobre, analist financiar in cadrul IpoteciDirect.

Cum alegem consultantul potrivit?

Pentru ca interesele solicitantului de credite sa fie reprezentate impartial, consultantul financiar trebuie sa fie independent de orice institutie cu care colaboreaza si sa ofere sprijin real si recomandari de specialitate clientului.

„Apoi, serviciul de consultanta trebuie sa se desfasoare intr-un cadru profesionist, la sediul companiei de brokeraj de credite, nicidecum la colt de strada”, a mentionat Dobre.

Pentru a ne asigura de profesionalismul unui broker de credite putem cauta in primul rand pe internet pentru a verifica care sunt companiile ce ofera aceste gen de servicii, apoi „este bine sa cauti recomandari despre fiecare companie in parte”, a mai spus Raluca Dobre, pentru Wall-Street.

De asemenea, orice client interesat poate vizita si site-ul oficial al Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC) infiintata in decursul acestui an, care are ca scop tocmai reglementarea acestui sector. Din asociatie fac parte circa 58 de companii de brokeraj bancar.

Ce face un broker de credite?

Brokerul de credite poate sa ofere o viziune de ansamblu a tuturor produselor de creditare ale tuturor bancilor de pe piata inlesnind astfel alegerea pe care trebuie sa o facem cand contractam un credit.

Totodata, un consultant financiar reprezinta asistenta gratuita si personalizata in cazul alegerii unui credit, fara sa fie necesar sa ne deplasam la banca. Brokerul ajuta de asemenea la o procesare mai rapida a dosarului decat daca am merge din proprie initiativa la banca.

Cat ne costa sa apelam la astfel de servicii?

Pentru serviciile oferite unui client, brokerul de credite este paltit de catre banca, cu care isi negociaza un comision, conform practicii curente.

„Serviciile noastre sunt complet gratuite pentru clientii institutiilor de creditare, noi fiind remunerati de catre banci pentru valoarea nou creata si pentru cresterea portofoliului acestora”, a specificat Dobre.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri