In ultimii doi ani, terenurile au reprezentat cel mai dinamic segment al investitiilor imobiliare. Preturile cresteau de pe o zi pe alta si nimeni nu se temea sa-si orienteze banii spre astfel de speculatii. In 2009 insa, lucrurile nu par la fel de roz, iar speculatiile nu mai sunt o metoda sigura. Consultantii EuroMetropola au explicat care sunt avantajele si riscurile investitiilor in terenuri in acest an.
Terenurile agricole atrag investitorii straini, calitatea solului, suprafetele vaste disponibile si preturile fiind inca sub media Uniunii Europene, insa achizitiile si productivitatea ce caracterizeaza acest segment raman scazute.

Unul dintre motivele care impiedica investitiile in terenuri agricole este acela ca a devenit tot mai greu sa achizitionezi suprafete mari de teren perfect compactate: aproape un sfert din suprafata de teren arabil la nivel national este reprezentata de parcele mai mici de un hectar.

”Clientii interesati de terenuri agricole in Romania cauta suprafete de peste 500 ha comasate integral. Terenurile pe care le promovam in aceasta perioada sunt in zonele Mehedinti si Braila, avem pana la 1.900 ha, iar preturile variaza intre 2.200 si 2.500 euro/ha”, explica reprezentatii companiei imobiliare EuroMetropola.

Daca terenul agricol din Romania ar fi mai compact, profitabilitatea ar fi de ambele parti: proprietarii ar obtine un pret mai bun la vanzare, iar investitorii ar putea creste productivitatea prin cateva investitii minime.

“Procedura pentru comasarea mai multor terenuri este destul de anevoioasa din cauza birocratiei si se poate intinde pe o perioada mai lunga de timp: cadastrul pentru suprafete mari este foarte scump, iar fara cadastru si intabulare nu se poate perfecta vanzarea”, completeaza cei de la EuroMetropola.

Micii afaceristi locali si-au facut o profesie din a-i convinge pe proprietari sa vanda si din “a prelua fraiele” procesului birocratic pentru comasarea terenurilor. Toate acestea insa cu un tribut - intermediarii cresc nejustificat pretul si pun piedici in procesul de vanzare.

“Ca foarte multe alte tipuri de proprietati imobiliare din Romania, si terenurile agricole au facut obiectul foarte multor speculatii in ultimii cinci ani, de aceea vedem ca in anumite zone exista suprafate mari comasate, pe care deocamdata nu se cultiva nimic”, subliniaza consultantii EuroMetropola.

In ceea ce priveste riscurile investitiilor in terenuri
, despre proprietatile care aduceau in urma cu trei-patru ani profituri de peste 100%, consultantii EuroMetropola spun ca in prezent este dificil sa estimezi valoarea unei proprietati, din cauza fluctuatiilor mari ale preturilor afisate de proprietari, dar si din cauza lipsei unor tranzactii relevante.

“Cei care detin suprafete mari de terenuri si nu sunt in criza de lichiditati prefera sa-si pastreze proprietatile si sa nu le vanda intr-un moment in care piata este vulnerabila. De asemenea, pentru terenurile cu suprafete mari, vom asista cu siguranta si la asocieri intre proprietari si dezvoltatori”, arata cei de la EuroMetropola.

Persoanele dispuse sa achizitioneze terenuri in aceasta perioada a anului sunt cele care doresc sa investeasca, cu intentia de a construi imediat, in special proiecte pre-comandate, cum sunt halele industriale cu anumite particularitati (un anumit amplasament, un anumit sistem de racire etc.).

“Cererile concrete sunt din partea unor clienti care vor sa dezvolte parcuri industriale si centre logistice. Suprafetele de teren care corespund solicitarii acestora variaza intre 5.000 si 15.000 mp, insa caracteristicile sunt foarte riguroase si sunt legate de starea infrastructurii, existenta utilitatilor si a cailor de acces, deci numai anumite zone se califica”, au incheiat consultantii EuroMetropola.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri