Contul individual de investitii este un portofoliu de actiuni, obligatiuni, depozite, cash si alte instrumente construit in asa fel incat sa se incadreze in obiective de investitii specifice. In tara noastra, aceasta alternativa nu este inca foarte exploatata, evolutia sa fiind dependenta de increderea romanilor in piata de capital si in astfel de produse.
Principalul avantaj al acestui tip de investitie este faptul ca portofoliul se construieste individual, dupa nevoile, aversiunea la risc si randamentul asteptat ale investitorului.

“Diferentierea intre profilele de risc ale investitorilor se observa in special in sau dupa perioade de cadere ale pietelor, de aceea intr-un astfel de moment, investitia prin intermediul unui portofoliu administrat raspunde punctual unor nevoi de randament potential, cu un risc asumat.”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Tudorescu, directorul general al Explore Asset Management, primul SAI romanesc ce se ocupa exclusiv de administrarea individuala a portofoliilor.

Acesta a explicat ca prin conturile individuale se construiesc portofolii de investitii luand in calcul niste restrictii efective solicitate de clienti.

“Avem investitori care considera atractive randamentele instrumentelor cu venit fix in lei, ingloband aici si efectul unei deprecieri a monedei, altii prefera randamente sigure in EUR, iar o alta categorie de clienti este dispusa la a pastra sau a-si creste expunerea pe actiuni, avand un orizont de asteptare de minim 1 an. Toate aceste diferente nu ar fi putut fi adresate printr-un fond de investitii, care are in fapt o strategie unica”, a mai spus managerul.

Practic, cand banii sunt plasati intr-un cont individual, acele titluri apartin investitorului, care are flexibilitatea de a personaliza portofoliul in functie de preferintele personale si de anumite obiective financiare, acesta fiind gestionat separate de celelalte, informeaza pagina de internet a companiei.

Riscurile conturilor individuale


Riscurile acestor produse tin de evolutia pietelor si a respectivelor instrumente, acestea inducand oscilatii pozitive si negative valorii totale a portofoliului. De asemenea, o marime relativ redusa a contului poate limita posibilitatea de diversificare suficienta, astfel incat riscul de concentrare in anumite instrumente este mai mare.

“Avand un portofoliu individual, clientul ramane proprietar al instrumentelor respective, cu toate drepturile care decurg de aici. Instrumentele au risc de oscilatie a valorii de piata, iar menirea administratorului este de a minimiza aceste efecte si de a creste pe termen lung valoarea portofoliului”, ne-a declarat Catalin Bolohan, director de investitii la Explore Asset Management.

Pentru client nu apare riscul de faliment al societatii de administrare, "iar noi ne-am selectat partenerii cu care lucram atat pe brokeraj cat si pe segmentul bancar, pentru a nu ne confrunta cu astfel de evenimente", a mai spus acesta.

Profilul investitorului – antreprenor sau manager

Reprezenantii Explore Asset au explicat ca majoritatea clientilor provin fie din zona antreprenoriatului, fie lucreaza in managementul de top al unei companii.

“Unii dintre acestia realizeaza venituri curente bune si nu au un risc major de diminuare a lor in viitor, altii au realizat un exit recent si doresc cresterea fara risc a unor sume de bani sau sunt in cautarea altor oportunitati de investitii pentru urmatorii 3-5 ani”, a explicat Tudorescu.

Explore propune clientilor cu apetit scazut pentru risc expuneri pe obligatiuni municipale in lei, cu randamente de 15 – 16%, sau pe titluri de stat in euro cu randamente de 7-8%.

“Data fiind neimpozitarea acestor instrumente, este echivalent cu a avea depozit de 17 – 19% in lei sau 8 – 9% in euro. Asadar ne situam in partea superioara de randament pe piata, iar aceste plasamente nu au risc de faliment al emitentului – fie ca vorbim de o municipalitate, fie de statul roman”, sustine managerul.

In timp, odata ce piata de actiuni isi revine, investitorii pot migra catre oportunitatile de pe acest segment, incepand cu sectoare defensive precum cel farmaceutic sau de utilitati.

“Probabil pe parcursul acestui an va aparea un moment optim de plasament in sectorul financiar, dupa ce la nivel international vom avea o clarificare privind entitatile care vor supravietui crizei”, a mai spus acesta.

Compania nu prevede o limita minima de suma, dar pentru administrarea eficienta si limitarea costurilor exprimate procentual, se recomanda un nivel de minim 30,000 de euro pentru un cont axat pe investitia in actiuni, respectiv un cont de cel putin 100,000 euro pentru investitia in instrumente cu venit fix, se mai scrie pe site-ul Explore Asset.

Serviciile de administrare a banilor prin intermediul conturilor individuale au aparut in anii '70 in Statele Unite ale Americii, din nevoia persoanelor de a avea o flexibilitate si o abordare personalizata a portfoliului, daca aceasta nu se incadra in strategiile fondurilor de investitii disponibile pe piata, conform acestor informatii.

In 2007 volumul total al activelor administrate in conturi individuale in Statele Unite era de 825 miliarde de dolari.

Cetatenii europeni, incluzand in ultimii ani pe cei ai Europei Centrale si de Est isi aloca portofoliul de active financiare din ce in ce mai mult catre actiuni si obligatiuni. 10% din averea medie a unui polonez este plasata in actiuni si obligatiuni, iar media la nivel european este de 28% procent alocat actiunilor si obligatiunilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri