Obligatiunile municipale sunt instrumente cu venit fix avantajoase atat din perspectiva investitorilor, dar si a emitentilor. Administratiile publice care recurg la o astfel de finantare pentru obtinerea unor costuri inferioare creditelor bancare sunt vazute cu incredere de investitorii.
Investitorul care va achizitiona obligatiuni municipale va primi la scadenta suma cu care a imprumutat emitentul – valoarea nominala a obligatiunilor – plus o dobanda, ce vine trimestrial sau semestrial.

Formula de calcul a dobanzii obligatiunilor municipale oferita de majoritatea emisiunilor derulate pana in prezent include media aritmetica a dobanzilor interbancare pe termen de trei sau sase luni la care se adauga de obicei o prima de risc, intre 1-2 puncte procentuale.

Diferentele care apar intre aceste obligatiuni stau la nivelul primei de risc bonificata peste media dobanzilor pe piata intrebancara.

“Obligatiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au o dobanda care urmareste trendul din sistemul bancar, astfel incat aceste instrumente nu comporta risc de dobanda, iar investitorul nu este pus in situatia de a anticipa evolutii viitoare, iar in conditii normale de piata financiara, cuponul obligatiunii municipale ar trebui sa asigure un plus peste dobanda medie bancara care se obtine la un depozit”, ne-a declarat Cristian Tudorescu, director general al Explore Asset Manager.

Spre deosebire de titlurile de stat care sunt garantate de Ministerul Finantelor si de Guvern, obligatiunile municipale sunt garantate de patrimoniul primariilor si al consiliilor judetene. Din acest punct de vedere, obligatiunile municipale au o doza de risc, insa de la crearea pietei romanesti de profil in 2001 nu a avut loc niciun caz de incapacitate de plata.

Pe Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 24 de emisiuni de obligatiuni municipale, insa tranzactionate sunt doar cateva, astfel ca apare si riscul de lichiditate.

Doar opt obligatiuni municipale sunt lichide

“In ultima perioada, cresterea dobanzilor la depozite a determinat si aparitia vanzatorilor de obligatiuni municipale la BVB. Exista in acest moment opt emisiuni de obligatiuni municipale pentru care exista ordine de vanzare in sistemul bursei. Randamentul mediu este in jur de 14-15%/an, in conditiile unui pret de vanzare de 100% (pentru unele emisiuni preturile de vanzare sunt chiar mai mici). In opinia mea randamentul este bun, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca randamentul majoritatii emisiunilor este variabil si va urma trendul descendent al dobanzilor bancare”, a declarat, pentru Wall Street, Razvan Pasol, directorul general al casei de brokeraj Intercapital Invest.

In mod traditional, emisiunile de obligatiuni municipale erau practic inaccesibile pe piata secundara, din cauza lipsei vanzatorilor; in trecut, cand dobanzile bancare erau mult mai mici decat in prezent, cumparatorii de obligatiuni in ofertele publice le pastrau pe perioade lungi, datorita lipsei unei alternative comparabile, explica el.

Pasol afirma ca desi accesibilitatea obligatiunilor municipale ramane redusa pentru investitorii de retail, aceasta este in crestere, iar pentru sume nu foarte mari investitorii pot cumpara asemenea instrumente de la BVB fara probleme. Totusi, poate aparea riscul de lichiditate, in conditiile in care valorificarea acestor investitii inainte de scadenta se poate dovedi dificila pe o piata foarte putin lichida.

Stabilirea orizontului de timp al investitiei este foarte important


“Inainte de a plasa capital in obligatiuni municipale, un investitor de retail trebuie sa-si fixeze un orizont de timp al plasamentului de 6-12 luni, sau mai mult. Unele obligatiuni au o accesibilitate buna, in sensul ca se pot cumpara sau vinde frecvent. Exemple in acest sens pot fi obligatiunile Bacau, unde o lichiditate potentiala este asigurata de grupul bancar care a derulat oferta, sau obligatiunile Bucuresti denominate in euro, nelistate la BVB, insa disponibile prin intermediul catorva banci de pe piata”, ne-a declarat Cristian Tudorescu, director general al Explore Asset Manager.

Pentru investitorii care au in vedere un orizont mai mare de timp, de ordinul a 1-2 ani, se pot lua in considerare si emisiunile altor municipalitati solide, precum Timisoara, Alba-Iulia sau Iasi, acestea reprezentand instrumente pe termen lung.

In perspectiva unei recastigari a statutului de "investment grade" pentru Romania in 2010 sau 2011, acest gen de instrumente ar putea reintra in vizorul unor investitori institutionali cum ar fi fondurile de pensii. Asadar, cumpararea lor in aceasta perioada cu un anumit discount si revanzarea lor intr-o perspectiva medie de timp ar genera un plus de randament.

Pentru un investitor care doreste un plasament legat de moneda europeana, o varianta foarte buna este cumpararea de obligatiuni Bucuresti. Au fost momente in care s-a putut cumpara la un yield pana la maturitate de 13-15% in EUR, iar la acest moment nivelul ce poate fi obtinut este undeva in zona a 11-12% in EUR.

“Noi recomandam clientilor planificarea detinerii pe un orizont de 12 luni sau mai mult, iar pe un scenariu de comprimare a yield-ului in viitor ei pot obtine un castig suplimentar”, explica directorul Explore AM.

O reteta generala a portofoliului nu exista

Alocarea diferitelor clase de active in portofolii depinde foarte mult de strategia urmarita.

“Recentele cresteri ale preturilor au creat oportunitati de investitie in actiuni, insa ponderea acestora intr-un portofoliu nu ar trebui sa depaseasca 40%-50% la acest moment, in asteptarea unor semnale mai clare din economii si piete, iar aceste detineri trebuie protejate prin ordine stop-loss si o urmarire atenta a pietei, in cazul investitiilor pe termene mai scurte”, subliniaza Pasol.

Astfel, el recomanda ca aproximativ 60% din portofolii sa ramana in numerar si fixed-income, iar alocarea pe clase in acest caz (depozite, obligatiuni municipale, titluri de stat, obligatiuni corporative etc.) depinde de preferintele investitorilor, accesibilitatea instrumentelor, randamente, lichiditate etc.

“La acest moment nu as recomanda o pondere mare a investitiilor in obligatiuni municipale, din cauza lichiditatii foarte reduse. Insa acest lucru se poate schimba in viitor”, concluzioneaza directorul Intercapital Invest.

Cristian Tudorescu afirma ca nu exista o reteta generala de portofoliu, iar Explore AM are clienti ce detin 20% din portofoliu in obligatiuni, iar restul este investit in actiuni si/sau instrumente derivate, iar altii investitorii merg pana la 100% in instrumente cu venit fix.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri