Leul se va aprecia usor in urmatoarele trei luni, insa, peste 6 luni, cursul de schimb va reincepe sa urce pana la un nivel maxim de 4,25 lei/euro, pentru ca peste un an sa revina la nivelul din prezent, de 4,20 lei/euro, conform unui sondaj realizat de Reuters la inceputul lui iunie.
Leul se va deprecia in 6 luni la 4,25 lei/euro, insa va reveni la acelasi nivel peste un an

Astfel, peste trei luni, moneda nationala se va intari usor, la 4,18 lei/euro, anticipeaza analistii, pentru ca apoi sa isi reia tendinta de depreciere.

"Taierea dobanzilor cheie vor continua, cel mai probabil, la fel ca si injectiile de lichiditate si posibile reduceri ale rezervelor minime obligatorii penru banci, ceea ce va pune presiune pe leu", a spus analistul ING Bank, Vlad Muscalu, potrivit NewsIn.

Pe termen scurt, analistii vad o anumita stabilizare a cursului de schimb in jur de 4,20 lei/euro, "cu conditia ca sentimentul din piata sa nu se inrautateasca subit", a mai spus Muscalu.

Pe de alta parte, alte monede din regiune vor urma o tendinta generala de apreciere pana in iunie 2009, prognozeaza analistii, dupa o scurta stabilizare in jurul nivelul din prezent.

Forintul va ramane la 285 unitati/euro in urmatoarele trei luni, pentru ca apoi sa se intareasca la 275 unitati/euro in iunie 2009, in timp ce zlotul polonez se va scumpi de la 4,50 la 4,05 in urmatoarele 12 luni, mai spun analistii.

Sondajul Reuters a fost realizat in perioada 1-4 iunie 2009 in randul a 39 de economisti.

Pe de alta parte, analistii de la Bank of America Securities-Merrill Lynch estimeaza ca leul va intra pe o panta de depreciere in urmatoarele luni, in ciuda intaririi din ultima perioada, ce va culmina cu un nivel maxim al cursului de 4,8 lei/euro in septembrie, urmat de o scadere treptata la 4 lei/euro la jumatatea lui 2010.

Monedele statelor emergente din estul Europei au fost lovite saptamana trecuta de speculatiile legate de o posibila devalorizare a monedelor statele baltice, fixate la euro in prezent. Tara vizata in principal este Letonia, piata speculand despre o posibila aprobare din partea FMI, cu care micul stat baltic are un acord de finantare, pentru o devalorizare a monedei nationale, latul.

Ungaria si Romania, ca si Letonia, au apelat de asemenea de acorduri de finantare cu FMI si alte institutii internationale, iar unii analisti sunt ingrijorati, potrivit Reuters, ca un acord al Fondului Monetar International pentru devalorizarea monedei letone ar putea schimba strategia de sustinere pentru celelalte tari sprijinite de FMI.

Moneda nationala a profitat de reducerea temerilor legate de o posibila depreciere a latului leton, despre care unii analisti straini sustineau ca poate afecta intreaga regiune, apreciindu-se in tranzactiile matinale de astazi pana aproape de 4,18 lei/euro, in ton cu celelalte valute din zona.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri