BlackRock, infiintat de catre Laurence Fink in urma cu 21 de ani intr-un birou cu o singura camera, a devenit cel mai mare administrator de active din lume prin achizitia unitatii de investii a Barclays Plc.
In 1988, BlackRock a fost fondat sub denumirea de Financial Management Group ca fiind unitate de investitii din cadrul grupului Blackstone. Laurence Fink, fondatorul BlackRock si CEO-ul companiei, s-a alaturat conducerii BlackStone in 1988 ca partener alaturi de Ralph. La infiintare, unitatea avea sub administrare active de 1 miliard de dolari.

In 1992, Fink, Schlosstein si asociatii s-au separata de grupul Blackstone sub numele de BlackRock si s-au reinventat agresiv ca fiind o companie independenta de administrare a activelor.

In 1995, PNC Financial Services Group a achizitionat BlackRock , iar in 1999 compania a decis sa se listeze, avand sub custodie 165 miliarde dolari.

Recenta crestere a activelor s-a datorat achizitiilor sale. In ianuarie 2005, BlackRock a cumparat State Street Research Management, o companie de fonduri mutuale care a fost detinuta anterior de Metlife. Achizitia a adus o noii servicii business-ului care se baza doar pe instrumentele cu venit fix.

In septembrie 2006, BlackRock a finalizat fuziunea cu Merrill Lynch Investment Managers (MLIM), oferind o detinere de 49,5% din noua companie catre Merrill Lynch.

In luna octombrie 2007, grupul a achizitionat afacerea de fonduri de investitii de Quellos Capital Management, iar in aprilie 2009 a preluat controlul asupra fondurilor de 1,5 miliarde dolari ale R3 Capital Management.

Astfel, grupul newyorkez a ajuns sa detina active de 1.300 miliarde dolari.

De pe locul trei pe prima pozitie in topul global al industriei

BlackRock a anuntat ca va plati pentru Barclays Global Investors (BGI) 13,5 miliarde dolari, devenind astfel cel mai mare administrator de active din lume.

BlackRock va plati 6,6 miliarde dolari in cash, iar restul in actiuni ale BGI, astfel Barclays va detine 19,9% din compania rezultata si 4,9% din drepturile de vot.

Finantarea necesara achizitiei va include 2,8 miliarde dolari din vanzarea de actiuni catre investitorii institutionali si 2 miliarde dolari in imprumuturi de la Barclays, Citigroup Inc. si Credit Suisse Group AG.

BGI, care opereaza in 15 tari si detine peste 1.000 miliarde dolari in active, a obtinut un profit de 2,9 miliarde dolari in 2008.

Barclays Global Investors este cel mai mare fond de hedging din Europa, cel mai mare manager de active ale fondurilor de pensii in Canada si lider pe piata de administrare de active din Japonia .

BGI a fost creata in 1996 cand Barclays a cumparat Wells Fargo Nikko Advisers pentru ca mai apoi aceasta sa fuzioneze cu divizia Barclays pentru administrarea investitiilor, BZW. Wells Fargo Nikko a fost o companie cu capital mixt intre Wells Fargo & Co, cu sediul central la San Francisco, si Nikko Cordial Securities Inc. din Tokyo.

Active mai mare decat cele ale Fed

Noua companie rezultata creaza o companie care administreaza active de 2.700 miliarde dolari, chiar mai mult decat banca centrala americana Fed, si o capitalizare de 34 miliarde dolari. Laurence Fink a afirmat ca achizitia va creste valoarea actiunilor cu 10% pana in 2010.

John Varley si Rober Diamond, CEO-ul, respectiv presedintele Barclays vor face parte din consiliul de administratie al BlackRock Global Investors, iar Blake Grossman, CEO-ul BGI, va fi vicepresedintele BlackRock.

Presedintele Barclays urmareste sa obtina un profit de 26 milioane dolari prin vanzarea participatiei formata din optiuni si actiuni pe care o detine in cadrul BGI.

Principalii cumparatori ai BGI au fost BlackRock si Bank of New Mellon Corp, cea mai mare banca de custodie din lume.

In cazul in care BNY Mellon ar fi controlat Barclays Global Investors, ar fi surclasat firme ca Fidelity Investments sau Vanguard Group si ar fi avut active de 2.380 miliarde dolari.

BlackRock ofera servicii de management global pentru investitii, management de risc si servicii de consultanta pentru clientii institutionali si de retail. Activele detinute sunt investite in actiuni, instrumente cu venit fix, management de capital, investitii alternative si strategii imobiliare.

Sediul grupului este in New York si detine alte birouri in 21 de tari de pe glob. BlackRock are clienti in America de Nord si Sud, Europa, Asia, Japonia, Australia si Orientul Mijlociu.


Noul clasament global al managerilor de active
Pozitie Companie Valoare active (mld. dolari)*
1. BlackRock Global Investors 2.700
2. State Street Corp. 1.440
3. Fidelity Investment 1.250
4. J.P. Morgan Asset Management 1.100
5. Vanguard Group 1.000
6. BNY Mellon 881
7. Capital Research&Management 839

*valoare activelor de la finalul anului 2008

Sursa: Bloomberg


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri