In ciuda cresterilor puternice din ultimele luni, companiile romanesti listate nu par a fi scumpe in comparatie cu cele listate pe piete din estul si vestul Europei, ba chiar in termeni de P/B (pret/valoarea contabila) si P/S (pret/panzarea pe actiune) acestea se tranzactioneaza in prezent cu un discount semnificativ fata de mediile inregistrate in alte regiuni europene, explica Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest, intr-un raport de analiza.
Acestia sunt si cei mai relevanti indicatori de analizat in astfel de comparatii din doua puncte de vedere. Primul se refera la diferentele de inregistrari contabile, profitul fiind in general distorsionat cel mai mult ca urmare a acestora. Cel de-al doilea este legat mai mult de contextul actual.

„Multe companii care au inregistrat pierderi nu intra in mediile calculate, iar din aceasta cauza relevanta indicatorului P/E (pret/profitul pe actiune) scade. Mai mult, in perioada curenta, numarul companiilor care au raportat pierderi in ultimul an este in crestere si, in plus, un profit relativ bun raportat in ultimele 12 luni poate fi nerelevant pentru urmatoarea perioada, cand, din cauza crizei economice din prezent, compania in cauza poate inregistra pierdere”, explica Andreea Gheorghe, pentru Wall-Street.

Din aceste puncte de vedere, indicatorii venit si valoare contabila sunt mai putin volatili, mai putin distorsionate datorita diferitelor raportari contabile si pot fi folosite cu o relevanta mai mare in comparatii.

La sectoarele utilitati, servicii si bancar, diferenta intre cei trei indicatori din Europa de Est, Vest si Romania este aproape la jumatate.

Diferentele dintre indicatorii de evaluare pot fi explicate si de riscul perceput prin investitia in diferite tari din aceasta zona, insa odata cu calmarea crizei economice actuale si riscul va ajunge la cote mai mici, iar aceste diferente pot fi corectate in timp de piata, sustine analista.








Un alt aspect de luat in calcul este si numarul mare de companii pentru fiecare sector in parte prezent pe pietele de capital mai dezvoltate.

Daca o medie P/E de 10 pe Romania este formata din 3 emitenti, o medie de 12 P/E pe acelasi sector in Polonia sau Germania este calculata pe baza a zeci de companii dintr-un range ce poate merge de la 5 la 20.

”Astfel, este posibil ca un investitor calificat sa prefere piata dezvoltata unde va gasi in acelasi sector mai multe companii, chiar daca media inregistrata pe acea piata este mai mare”, explica Gheorghe.




Specificul pietei locale


Chiar daca mai mici decat in alte regiuni, indicatorii de evaluare consemnati de companiile listate la BVB arata de fapt specificul pietei locale, ieftina atunci cand riscul creste si investitorii straini stau in asteptare si scumpa in momente de entuziasm, atunci cand si lichiditatea creste, iar evaluarile pe companii devin din ce in ce mai optimiste.

„Numarul mic de emitenti si in general dimensiunea redusa a pietei de capital din Romania fac ca atat perioadele de boom economic, cat si cele de recesiune sa fie simtite din plin de investitorii la bursa (atat in sens pozitiv, cat si negativ), per total efectul fiind exponential fata de cel perceput de un investitor pe o piata mai dezvoltata, unde si alternativele pentru plasarea economiilor sunt mult mai multe”, a mai spus ea.




Din perspectiva evaluarilor in prezent cunoastem un aspect contrar celui din 2007.

Daca in anul 2007 aveam una din cele mai scumpe piete de capital din Europa, acest lucru datorandu-se ofertei reduse de companii, in prezent avem una din cele mai ieftine burse.

Acest aspect poate fi interpretat ca pozitiv pe termen lung, pentru ca odata cu o relansare economica, indiferent cand va fi aceasta, diferentele se vor atenua. Pe termen scurt insa aceste aspecte nu reprezinta foarte mult.






Sursa tabele: Intercapital Invest


„Companiile de la BVB, si mai ales cele mai lichide, sunt puternic corelate. Daca in prezent un anumit sector, se tranzactioneaza cu prima sau cu indicatori de evaluare relativ apropiati fata de acelasi sector pe alte piete de capital, acest lucru nu arata neaparat ca acel sector va avea o evolutie mai putin pozitiva decat restul pietei atunci cand trendul va fi de crestere. Sectorul respectiv se poate tranzactiona, asa cum s-a mai intamplat pana acum, cu o prima fata de acelasi sector pe o piata mai dezvoltata”, sustine analista Intercapital Invest.

Explicatia poate sta in estimari de rate de crestere mai mari pe profit si pe cifra de afaceri pe acelasi sector de pe piata emergenta.

"Totusi, criza economica pe care o traversam in prezent pare a fi departe de a se fi incheiat. O piata caracterizata de indicatori de evaluare scazuti nu reprezinta neaparat un factor pozitiv pentru atragerea investitiilor la bursa La acesti indicatori de evaluare s-a ajuns ca urmare a unei corectii de pret puternice si nu prin performante financiare pozitive. Discrepantele de acum se vor atenua odata cu imbunatatirea contextului de la bursa", a conchis Andreea Gheorghe.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri