Short-selling-ul este unul din instrumentele care urmeaza sa fie introdus in viitorul apropiat la Bursa de Valori, conform oficialilor institutiei. Este un produs destul de riscant, recomandat investitorilor cu experienta, pornind doar de la premisa ca presupune vanzarea de actiuni imprumutate.
Chiar daca nu presupune un mecanism foarte complex, este un concept mai greu de inteles, mai ales pentru investitorii incepatori. In general, notiunea de investitie in piata de capital echivaleaza cu a cumpara o actiune, a o pastra o vreme, pentru a o vinde cand valoarea ei creste. Short-selling-ul presupune o miscare opusa: investitorul castiga bani cand actiuniea respectiva scade.

Short-selling-ul presupune vanzarea unei actiuni pe care nu o detii, cu promisiunea de a o “inapoia” la un anumit moment, explica Investopedia.com.

Practic, este vorba de tehnica prin care un investitor vinde un titlu financiar pe care nu il detine, dar pe care promite totusi sa il livreze cumparatorului. Mai exact, daca un investitor vrea sa vanda « scurt » un titlu pe care nu il are, atunci brokerul ii va imprumuta acel titlu, iar banii obtinuti din vanzarea lui ii incaseaza clientul. Acesta va ramane dator brokerului cu respectivele titluri imprumutate si urmeaza sa i le inapoieze la un anumit moment in viitor, dupa ce le cumpara, de preferat la un pret mai mic. Tehnica este folosita de investitorii care vor sa obtina profit din scaderile unei actiuni.

Riscurile acestui instrument

Mecanismele diamentral opuse ale acestui instrument fata de metodele clasice, presupun cateva riscuri pe care Investopedia.com le evidentiaza:

1. Short-selling-ul este ca un joc de noroc: Acest instrument este folosit pentru a face profit cand bursa scade. Nu este recomandata folosirea lui intr-o perioada de trend ascendent, pentru ca riscurile de a pierde bani sunt foarte mari.

2. Poti pierde mai multi bani decat ai investit initial, daca faci short pe o actiune care in loc sa se deprecieze, creste considerabil.

3. Instrumentul prespune folosirea de bani imprumutati: Cand se face short-selling, se deschide un cont aditional, in care poti imprumuta bani de la firma de brokeraj. Astfel, se dubleaza riscul numai prin faptul ca poti pierde bani ce nu iti apartin, fiind nevoit sa ii inapoiezi, la un moment dat.

Short-selling la BVB


La jumatatea lunii trecute, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a anuntat ca institutia va introduce short-selling pe cele mai lichide actiuni, in viitorul apropiat.

Specialistii spun ca acest instrument ar fi fost extrem de folositor investitorilor in perioadele de scaderi masive, ajutand la obtinerea de profit si la crearea de lichiditate in piata.

Cum ar fi aratat bursa daca ar fi existat short-selling










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri