Fondurile private de pensii obligatorii si-au majorat in primul semestru plasamentele in alte state din UE, care au ajuns la 28,8% din portofoliu la finalul lui iunie, fata de 20% in decembrie 2008, cea mai mare parte a investitiilor externe fiind in valori mobiliare cu risc scazut si venit fix.
Astfel, 26,37% din valoarea plasamentelor fondurilor romanesti de pensii private obligatorii (pilonu lI) erau in obligatiuni corporative in alte state din Uniunea Europeana, 0,28% din bani erau investiti in titluri de stat emise de alte tari din UE, 2,12% - in obligatiuni municipale din UE si doar 0,05% - in actiuni din UE, potrivit buletinului semestrial publicat miercuri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La sfarsitul primului semestru, aproximativ 71,2% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de aproximativ 28,8% erau investitii externe.

Care sunt industriile cele mai interesate de pensii facultative


Angajatorii din sectorul intermedierilor financiare si cei din industrie sunt cei mai interesati de bonusurile de tipul pensiilor private facultative, fiind cele mai bine reprezentate sectoare de activitate pe pilonul III in primul semestru al anului in curs, arata datele CSSPP.

La sfarsitul semestrului I, cel mai bine reprezentate activitati economice in pilonul III sunt intermedierile financiare, cu 24%, si industria, cu 13%.

La polul opus, cel mai slab reprezentate au fost agricultura si serviciile hoteliere, cu sub 1%, proportii asemanatoare cu cele inregistrate si in lunile anterioare semestrului I, dar si cu semestrul II din 2008.

In functie de implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, la sfarsitul primului trimestru, pentru 54% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 32% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 14% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.


Sursa: CSSPP


Comparativ cu trimestrul II din 2008, se poate constata o usoara crestere, de aproximativ 2%, a ponderii participantilor care isi platesc singuri contributiile, in conditiile in care modificarile legislatiei pilonului III au permis plata contributiei de catre participant direct administratorului.

Distributia participantilor in functie de locatia angajatorului a fost in luna iunie ac. de 83 % in mediul urban si 17% in mediul rural, ponderi asemanatoare cu cele semnalate si pe parcursul primelor luni din 2009 si cu diferente de pana in 1% fata de sfarsitul semestrului II 2008 (16% si, respectiv, 84%).

Astfel, in iunie a.c., 169.609 participanti contribuiau la cele 11 fonduri de pe pilonul III al fondurilor de pensii facultative reprezentand o crestere de 9,5% fata de luna ianuarie 2009.

Comparativ cu semestrul II 2008, cresterea a fost de 12,5%, iar fata de semestrul I 2008 de aproximativ 2 ori mai mare.

Totusi, o incetinire a numarului de participanti noi a fost semnalata de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), ca efect al problemelor economice cauzate de criza mondiala.

La sfarsitul primului semestru 2009, dintre cei 169.609 participanti, 51% erau barbati si 49% femei, iar in functie de varsta: 16% cu varsta de pana in 29 ani, 50% cu varsta intre 30 si 44 ani si 34% cu varsta de peste 45 de ani, pastrand proportii asemanatoare cu cele in lunile anterioare ale semestrului.

Valoarea activelor nete ale celor 11 fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 7,06% in luna iunie, pana la 139,82 milioane lei (circa 33, 24 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri