Introducerea pensiilor private in Romania a fost o reforma dificila, dar care a avut succes, sustin expertii Bancii Mondiale, in cadrul Strategiei de Parteneriat cu Romania, valabila pentru urmatorii 4 ani.
Strategia va urmari aplicarea masurilor de reforma impuse Romaniei de institutiile financiare internationale (FMI, UE si Banca Mondiala) ca urmare a acordurilor financiare de imprumut de urgenta semnate in prima parte a acestui an, informeaza un comunicat remis de Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Desi introducerea pensiilor private a fost un succes, acesta este amenintat de lipsa reformelor din sistemul public de pensii, arata specialistii Bancii Mondiale.

Ca urmare, Banca Mondiala va coordona in Romania programul de reforme in sistemul de pensii impus de institutiile financiare internationale.

Prin acordurile de imprumut cu Romania, FMI si UE au impus o serie de reforme substantiale in sistemul public de pensii, impreuna cu revenirea cat mai rapida la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii.

Sub programul cu institutiile financiare internationale (FMI, UE si Banca Mondiala), Guvernul s-a angajat la o serie de masuri de reforma, intre care reforma sistemului de pensii este esentiala.

Noua legislatie a pensiilor, ce va intra in vigoare anul viitor, va indexa pensiile de stat doar cu rata inflatiei si va renunta la ancorarea punctului de pensie de salariul mediu, va majora varstele de pensionare si le va egaliza pentru barbati si femei si va face revenirea cat mai rapida la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii.

In acelasi timp, accelerarea dezvoltatii Pilonului II de pensii private obligatorii este vitala pentru a ajuta la rezolvarea problemelor demografice, legate de reducerea si imbatranirea populatiei.

Banca Mondiala nu recomanda introducerea unei obligatii de „garantare a inflatiei” in sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Money »Citește și
(P) Ai nevoie de un împrumut rapid fara institutii financiare?
Setari Cookie-uri