Analistii Tradeville estimeaza un pret-tinta de 0,3032 lei/actiune pentru actiunile producatorului de locomotive Electroputere Craiova (EPT), cu 126,2% mai mare decat cotatia din piata de 0,135 lei/actiune.
Privatizarea companiei la finalul lui 2007 a reprezentat o schimbare in bine pentru Electroputere, rezultatele financiare obtinute pana in prezent, dupa iesirea Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), fiind semnificativ mai bune decat in trecut, in ciuda intrarii in criza economica.

Cifra de afaceri obtinuta de companie anul trecut a ajuns la 183 de milioane de lei, cea mai mare valoare din ultimii 5 ani, in timp ce primele trei luni din 2009 au adus o crestere de 122% a afacerilor comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 63,18 milioane lei.

Multiplii de profit la care se tranzactioneaza compania sunt mult mai mici decat media companiilor din aceeasi industrie de pe pietele emergente.

Astfel, PER-ul (pret actiune / profitul net pe actiune) este negativ din cauza pierderilor inregistrate in ultimii opt ani, in conditiile in care media indicatorului la companiile din regiune este de 14,68.

Aceeasi situatie se regaseste si in cadrul ratelor P/S (pretul actiunii / venitul unitar pe actiune) si P/Bv (indica valoarea contabila a unei actiuni) care au valori de 0,21, respectiv 0,17 , in timp ce mediile regiunii sunt de 0,77 si 1,92.

Cresterea cifrei de afaceri a presupus costuri importante, dovada fiind faptul ca in 2008 pierderea operationala si pierderea neta au fost mai mari decat in anii trecuti, de 97,9 milioane lei.

Pe de alta parte, costurile par sa fi fost gestionate destul de bine, avand in vedere ca primul trimestru din 2009 a adus o pierdere operationala mult mai mica decat aceeasi perioada din anul precedent, se mai arata in analiza Tradeville.

Compania a pierdut in primele trei luni ale anului 545.299 lei (13.000 euro), rezultat in crestere de 13 ori fata de primul trimestru din 2008, cand rezultatul financiar a fost de -7,13 milioane lei.

Veniturile operationale nu s-au imbunatatit numai ca valoare, ci si ca structura. Daca in primul trimestru din 2008 variatia stocurilor de produse finite reprezenta 37,5% din veniturile operationale, in primele trei luni ale acestui an ponderea acestora a scazut la doar 11%, cea mai mare parte a veniturilor fiind cele din productia vanduta.

“Cheltuielile au fost tinute in frau mai bine decat se intampla in anii trecuti, singurele care au inregistrat o crestere importanta fiind cele cu prestatiile externe, care au avansat cu 83% in primul trimestru al anului. Ar putea fi din cauza externalizarii unor servicii, in vederea eficientizarii activitatii”, se mai arata in analiza casei de brokeraj.

Per total, cheltuielile operationale au crescut cu 41% fata de perioada similara din 2008, in timp ce veniturile operationale au urcat cu 57%, determinand ca pierderea din activitatea de exploatare sa scada de la 6,9 milioane de lei la doar 2,6 milioane.
Un aspect negativ din punct de vedere investitional este reprezentat de pierderile raportate in anii precedenti, in valoare totala de 311 milioane de lei, si care vor trebui acoperite mai intai pentru ca firma sa poata distribui dividende actionarilor.

Suma este mult mai mare nu numai decat profitul care ar putea fi obtinut intr-un an de zile, dar chiar si decat cifra de afaceri a societatii, asa ca este de asteptat ca acoperirea pierderilor istorice sa dureze ani buni. Ultimul an in care Electroputere a avut profit a fost 2000, dupa aceea urmand opt ani de pierderi, mai sustin analistii Tradeville.

Asteptarile conducerii pentru acest an sunt foarte optimiste, bugetul de venituri si cheltuieli plecand de la o cifra de afaceri estimata de 93 de milioane de euro, echivalentul a circa 395 de milioane de lei, in crestere cu 115% fata de anul trecut.

De asemenea, compania ar urma sa treaca dupa multi ani pe profit, atat operational (9,88 milioane de euro) cat si brut (3,8 milioane de euro).

Electroputere Craiova este una dintre companiile cu o mare traditie in industria romaneasca, avand ca principal obiect de activitate productie de locomotive, transformatoare electrice, masini electrice rotative si aparataj.

Valoarea de piata a companiei este de 45,23 milioane lei (10,67 milioane euro) conform cotatiei de 0,134 lei/acitune stabilita in sedinta de tranzactionare din 20 iulie .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri