Posibilitatea de a tranzactiona pe mobil reprezinta pentru investitori cea mai rapida modalitate de a avea acces la piata de capital romaneasca indiferent de locatie. Daca in 2008 existau doar doua case de brokeraj care ofereau acest serviciu clientilor, numarul intermediarilor s-a dublat.
Prin intermediul telefonului mobil, clientii isi pot tine in timp real evidenta portofoliilor, vizualiza grafice si cotatii, introduce ordine de vanzare/cumparare in piata (atat spot, cat si derivate), a caror confirmare si executare se face in timp real.

Prima casa de brokeraj care a lansat acest produs a fost Vanguard, actualul Tradeville, in luna iulie 2007.

Tradeville ofera posibilitatea tranzactionarii la bursa direct de pe telefonul mobil prin intermediul platformei Mini ce poate fi accesata de pe orice smart phone ce are instalat sistemul de operare Windows Mobile sau Symbian si de pe BlackBerry, potrivit informatiilor prezentate pe site-ul casei de brokeraj.

Clientii Tradeville pot urmari pe telefonul mobil prin m.tradeville.eu cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, Bursa din Sofia si din Viena, precum si ale contractelor futures si optiunile de la Bursa Sibex si cea de la Bucuresti.

De asemenea, si clientii societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Intercapital Invest au acces, din februarie 2008, la un serviciu similar - mobile.ktrade.ro sau m.ktrade.ro.

“Serviciul este gratuit si poate fi folosit de catre orice investitori care nu are acces la calculator sau care este mereu in miscare si vrea sa stie cum evolueaza piata”, a declarat, pentru Wall Street, Mihai Muresian, responsabil sistem Ktrade.

El mai spune ca criza financiara nu a avut un impact relevant asupra acestui serviciu, deoarece costurile conectarii pe Internet de pe telefonul mobil nu sunt atat de ridicate.

“Piata bursiera romaneasca are o importanta foarte mare pentru investitori, iar daca va exista volatilitate sau volumele de tranzactionare se vor majora am putea vedea mai multi clienti interesati sa intre pe bursa, inclusiv de pe mobil”, sustine Muresian.

Romintrade ofera prin intermediul mobilebroker.ro posibilitatea de a tranzactiona de pe telefonul mobil. Serviciul a fost lansat in urma cu un an si poate fi accesat de pe orice telefon care detine Internet si un browser.

“Criza financiara nu a avut nicio influenta asupra acestui serviciu, deoarece nu este foarte solicitat, insa o data cu accesibilitatea Internetului mobil este posibil sa asistem la o crestere a numarul de accesari al acestui site”, ne-a explicat Liviu Serbanoiu, trader la Romintrade.

Cel mai nou serviciu de acest gen a fost lansat de catre Interfinbrok Corporation in luna aprilie a acestui an din dorinta de a realiza o platforma cat mai performanta si cu cat mai multe posibilitati de accesare.

“Accesul la aceasta platforma se realizeaza usor, necesita instalarea unui program dupa care se acceseaza site-ul interfinbrok.ro”, explica Sorin Trandafir, broker in cadrul societatii de brokeraj.

Conjuctura economica actuala nu a adus dinamica de investitori pe care si-o doreste societatea, insa spera ca o evolutia buna a pietei bursiere si a perspectivelor acesteia va atrage un numar mai mare de investitori si, implicit, de utilizatori ai acestui serviciu, sustine Trandafir.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Citește și
Setari Cookie-uri