Fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu de 8,89% pe primele 7 luni ale acestui an, unul de 13,98% in ultimul an si o performanta medie anualizata de 13,23% de la lansarea din luna mai 2008, potrivit datelor publicate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,7 miliarde lei (404,8 milioane euro) la sfarsitul lui iulie, in crestere cu 8,4% fata de luna anterioara, Cele 13 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui iulie, aproape 4,4 milioane de aderenti care au primit in contul personal cel putin o contributie lunara, din cele 15 virate pana in prezent.

Numarul conturilor goale (fara nicio contributie) din sistem a scazut sub 406.000, adica la 8,5% din total.

De la startul pilonului II, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a virat catre fondurile de pensii private obligatorii sume brute totale de 1,6084 miliarde lei. Diferenta dintre contributiile brute virate si activele nete gestionate de fonduri reprezinta profit net pentru participanti, dupa deducerea tuturor comisioanelor si adaugarea rezultatelor investitionale, potrivit APAPR.

In prezent, profitul net pentru participanti insumeaza aproape 97 milioane lei.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii ar urma sa creasca anual cu 0,5% pana la 6% din venitul brut al salariatilor intr-un interval de opt ani.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri