Fondurile de pensii private, obligatorii si facultative, si-au majorat in luna iulie detinerile de actiuni in principal la Bursa de Valori de la Bucuresti. Astfel, fondurile obligatorii de pensii private (pilonul II) au ajuns in iulie la detineri medii de aproape 5% pe actiuni (fata de 3,7% in luna precedenta), iar fondurile facultative (pilonul III) au ajuns la 8,15%, fata de 6,8% in iunie, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP).
Fondurile de pensii administrate de ING (pilonul II si III) si AIG (doar pilonul II) au fost cele care „au dat tonul” si au investit cel mai mult in actiuni in luna iulie, arata aceleasi date.

Ponderea actiunilor in cadrul portofoliilor investitionale al fondurilor de pe pilonul II al pensiilor private obligatorii este in continua crestere in semestrul I 2009, inregistrand in luna iulie a anului in curs 4,98% din total active fonduri.

Totodata, fondurile de pensii de pe pilonul II au mentinut caracterul prudent al investitiilor, avand detineri de 57,15% din active in titluri de stat. Si ponderea obligatiunilor supranationale a scazut fata de luna anterioara, inregistrand in iulie 6,34% din totalul activelor.

Pe un trend descrescator, manifestat incepand din aprilie, s-au situat in iulie si obligatiunile municipale, care au inregistrat 3,36% din total active fonduri. De asemenea, obligatiunile corporative au reprezentat in iulie 22,75% din total active, in timp ce depozitele bancare s-au mentinut la circa 4-5%.

Fondurile de pensii private obligatorii au scazut, in iulie, ponderea investitiilor externe la 25,6% din portofoliu, de la 28,8% in luna iunie, cea mai mare parte a acestora fiind in obligatiuni corporative din Uniunea Europeana (UE).

Conform datelor Comisiei si Asociatiei Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fondurile de pe pilonul II isi majorasera ponderea plasamentelor in statele din UE la 28,8% din portofoliu luna trecuta fata de 20% in luna decembrie a anului trecut.

Astfel, in luna iulie a.c., 22,49% din valoarea plasamentelor fondurilor romanesti de pensii private obligatorii erau in obligatiuni corporative in alte state din Uniunea Europeana, 1,98% in obligatiuni municipale din UE, 0,63% in actiuni din UE si doar 0,51% din bani erau investiti in titluri de stat emise de alte tari din UE.

Structura investitiilor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) la 31.07.2009


Sursa: CSSPP

Pe pilonul III
, ponderea actiunilor a depsit 8% in cadrul portofoliiilor investitionale. Totodata 61,66% din activele fondurilor de pe pilonul III erau investite in titluri de stat. In acelasi timp, obligatiunile municipale au atins 6,77% din portofolii, fata de 7,2% la finalul lui iunie 2009. De asemenea, obligatiunile corporative reprezentau 14,68% din total active in iulie, iar obligatiunile supranationale - 4,71% din total active.

De asemenea in iulie, fondurile de pensii facultative auveau 83,21% din active investite in tara, restul de 16,79% erau investitii externe. La sfarsitul semestrului I 2009, aproximativ 82% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara, iar restul de 18 % erau investitii externe.

Structura portofoliilor investitionale ale fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) la 31.07.2009



Sursa: CSSPP

Pe pilonul II, activele insumau la sfarsitul lui iunie 1,7 miliarde de lei (404 mil.euro) si 4,4 milioane de participanti in timp ce pe pilonul III activele au depasit la sfarsitul lui iulie la 150 de milioane de lei si 173.392 de participanti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri