Veniturile realizate atat de societati, cat si de persoane fizice din activitati de inchiriere, se impoziteaza cu aceeasi cota de 16%, desi calculul bazei impozabile este diferit, se arata in raportul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pentru investitorii persoane fizice, baza impozabila se determina prin scaderea unei cote de 25% reprezentand cheltuieli din venitul brut din chirii si astfel rata efectiva a impozitului se reduce la 12%.

Ca o optiune, persoanele fizice pot lua in considerare deducerea cheltuielilor efective. In cazul a mai mult de cinci contracte de inchiriere, persoanele fizice trebuie sa se inregistreze ca si comercianti si sa plateasca o taxa de 16% asupra diferentei dintre veniturile din chirii si cheltuielile deductibile relevante.

Vanzarea proprietatilor imobiliare

Profiturile realizate de societatile romane in urma vanzarii proprietatilor imobiliare din Romania intra sub incidenta impozitului pe profit de 16%. Castigul impozabil se va determina ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea fiscala a mijloacelor fixe vandute.

In cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute (n.r: cladiri), valoarea fiscala deductibila se defineste ca valoarea de intrare minus deprecierea fiscala. Incepand cu luna mai 2009, a fost introdus impozitul minim prin care companiile sunt supuse impozitarii indiferent daca au obtinut sau nu un profit din activitatea lor, inclusiv din vanzarea de proprietati imobiliare, se mai arata in raportul Colliers.

Distribuirea profiturilor nete va fi, de asemenea, supusa impozitului pe dividende de 16%. Exista posibilitatea ca impozitul sa fie redus sub cota de 16% sau chiar pana la zero, prin aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri sau prin aplicarea prevederilor Directivei Uniunii Europene privind sistemul comun de impozitare, care se aplica in cazul societatilor-mama si filialelor acestora din diferite state membre.

Ca o alternativa, in loc sa vanda proprietatile imobiliare, un actionar persoana fizica poate decide sa vanda actiunile detinute in respectiva companie si, in acest caz, castigurile de capital obtinute de persoana fizica vor fi supuse impozitului pe venit de 16%.

In cazul castigurilor de capital realizate de persoane fizice din proprietati personale vandute, nivelul impozitului depinde de perioada de detinere a proprietatii respective. Astfel, impozitul pentru proprietatile imobiliare vandute in termen de trei ani de la achizitie este de 3% pentru tranzactiile pana la 200.000 lei, in timp ce pentru tranzactiile a caror valoare depaseste suma de 200.000 lei, impozitul datorat este de 6.000 lei plus 2% din suma care depaseste 200.000 lei.

Pentru vanzarea proprietatilor detinute pe o perioada mai mare de trei ani, impozitul se stabileste la 2% pentru tranzactiile pana la 200.000 lei, in timp ce pentru tranzactiile peste 200.000 lei impozitul datorat este de 4.000 lei plus 1% din suma care depaseste valoarea de 200.000 lei.

Taxa pe valoarea adaugata

Inchirierea proprietatilor imobiliare este in mod normal o operatiune scutita de TVA. Cu toate acestea, orice persoana impozabila care realizeaza astfel de operatiuni poate opta pentru taxarea acestora cu TVA in cota de 19%.

Ca regula generala, vanzarea de catre orice persoana de cladiri vechi si a terenului aferent, precum si a oricarui tip de teren neconstruibil este scutita de la plata TVA fara drept de deducere, cu exceptia cazului in care persoana impozabila care efectueaza aceste tranzactii a optat pentru taxarea cu 19% TVA a vanzarii. Aceasta scutire nu se aplica vanzarii de catre o persoana impozabila a unor cladiri noi sau terenuri construibile.

Incepand cu luna decembrie 2008, o cota de 5% a fost introdusa pentru vanzarea de locuinte sociale, inclusiv terenul aferent, in cazul locuintelor cu o suprafata utila de maximum 120 mp si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv TVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri