Incepand din luna iulie a anului viitor, pentru orice cladire care are ca destinatie locuirea permanenta sau provizorie va trebui incheiata o Asigurare Obligatorie a Locuintei (AOL). Afla cele mai importante aspecte ale acestei polite, riscurile acoperite si ce companii ofera acest produs.
Polita de asigurare obligatorie a locuintei (AOL) va acoperi riscurile acestea de cutremur, indundatii si alunecari de teren, fiind astfel un produs standardizat.

Asigurarea obligatorie este mai mult o masura sociala, astfel ca nu trebuie confundata cu politele facultative de locuinte, produse pe care societatile de asigurari le vor oferi in paralel si la alegerea clientilor care doresc sa-si asigure locuinta si impotriva altor riscuri.

In cazul producerii unuia din cele trei riscuri acoperite de AOL, in cazul necontractarii acestei polite, proprietarul nu va primi nicio despagubire de la bugetul de stat.

Politele vor fi emise de companiile care au semnat actul de aderare la Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Societatile de asigurari care au semnat actul constitutiv de infiintare a PAID si care vor emite politele obligatorii, de la care se vor putea cumpara acestea, sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari, Clal Romania, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns Romania, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari.

O astfel de polita acopera suma maxima de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru locuintele de tip B.

Astfel, prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. La cumpararea politei, plata se va face la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei in ziua contractarii politei.

O locuinta de tip A
este, potrivit reglementarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B presupune constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

In vederea regularizarii unei daune in cazul producerii unuia dintre riscurile acoperite de AOL, dosarul de daune trebuie sa contina, potrivit unui raport CSA, cel putin avizarea in scris a daunei, procesul-verbal de constatare a pagubelor, fotografii ale elementelor de constructie avariate in evenimentul asigurat, documente de evaluare a pagubei si stabilire a cuantumului despagubirii, cererea de despagubire completata de asiguratul/beneficiarul Politei de Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale - PAD si referatul intocmit de lichidatorul de daune.

Exista si anumite excluderi de la contract despre care puteti citi mai multe aici.

Tinand cont de componenta de obligativitate, de primele mici platite si de suma asigurata, de asemenea, mica, asigurarea obligatorie de locuinta (AOL) are un puternic caracter social. Pentru a asigura locuinta la valoarea justa, specialistii recomanda, de asemenea, contractarea unei asigurari facultative de locuinte, care pe langa diferenta dintre suma asigurarii obligatorii si valoarea adevarata a locuintei mai ofera si protectie in cazul producerii altor riscuri decat cele acoperite de AOL.

Totodata, trebuie stiut ca proprietarii care nu isi vor asigura locuintele (potrivit Legii 260/2008) vor risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul Comisiei in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care este situata locuinta respectiva.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri