Majoritatea bancilor de pe piata locala continua sa plateasca dobanzi avantajoase pentru depozitele la termen in lei sau euro realizate de clienti, ignorand sfaturile bancii centrale, care sugereaza reducerea acestora pentru ca ulterior sa se reduca si cele la credite. Mai mult, unele banci chiar au ales sa majoreze dobanzile platite la depozite, argumentand ca incepe sezonul promotiilor.
Dobanzile la depozitele in lei la termen de trei luni ajung, in prezent, chiar si la 11% pe an, in ciuda faptului ca dobanda de politica monetara stabilita de banca centrala este de doar 8%. Totusi, fata de luna martie, cand a fost atins maximul dobanzilor platite de banci pentru depozitele la termen in lei, dobanzile sunt cu aproximativ 4 puncte procentuale mai scazute, dar raman extrem de avantajoase. De ce? Pentru ca la o dobanda nominala de 11% pe an si o rata anuala a inflatiei mai mica de 5%, clientul bancii beneficiaza de o dobanda reala de 6%.

Millennium Bank si Alpha Bank au, in prezent, cele mai bune oferte la depozitele in lei cu scadenta la trei luni, respectiv 15 saptamani, remunerand clientii cu o dobanda fixa de 11% pe an. Suma minima pentru deschiderea unui depozit la portughezii de la Millennium Bank este 500 lei, iar banca permite si retrageri partiale. Grecii de la Alpha Bank au lansat depozitul la termen de 15 saptamani sau luni cu ocazia aniversarii a 15 ani de activitate pe piata romaneasca, astfel recompensandu-si clientii persoane fizice.

Insa pentru cei care nu vor sa isi asume riscul de depreciere a leului, pot alege depozitele in euro, pentru care ofertele bancilor se prezinta, de asemenea, avantajoase. Dobanzile platite de banci la depozitele in euro s-au redus mai usor, cu aproximativ 2-2,5 puncte procentuale fata de primul trimestru din acest an, iar, in prezent, cea mai buna oferta de pe piata este de 4,5% pe an pentru plasamentele la 15 saptamani (putin peste 3 luni) si face parte din strategia aniversara a Alpha Bank.

Totusi, o miscare interesanta in piata a fost facuta in luna noiembrie de sucursala locala a Royal Bank of Scotland. RBS Romania a majorat dobanzile la depozitele in lei si in euro constituite de persoanele fizice cu pana la 1,05 puncte procentuale la plasamentele in lei si cu pana la 2,95 puncte procentuale pentru cele in euro, contrar trendului de reducere a dobanzilor pasive din sistemul bancar autohton. Astfel, RBS plateste o dobanda de 4,25% pe an la depozitele in euro pe termen de 3 luni si 10,25% pe an pentru cele in lei.

Populatia din Romania avea depozite la termen in moneda nationala in valoare de aproape 40 miliarde lei la sfarsitul lunii august a acestui an, dintre care 37 miliarde lei erau in plasamente cu scadenta de pana la 1 an. Depozitele la termen in euro ale populatiei erau, in august, in suma de 22,46 miliarde lei, dintre care 22,05 miliarde lei erau plasati in depozite la termen de pana la 1 an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri