O banca de dimensiune medie, care detine un portofoliu de 10.000 de garantii ipotecare rezidentiale, va plati pentru o reevaluare clasica a portofoliului aproximativ 600.000 de euro, insa prin externalizarea serviciului de reevaluare periodica a garantiilor rezidentiale, se pot pot face economii de pana la 75%, sustin consultantii Colliers.
Noile reglementari BNR si normele europene cuprinse in normele Basel II prevad ca bancile trebuie sa isi reevalueze garantiile pentru credite acordate persoanelor fizice cel putin o data la trei ani iar pentru cele acordate persoanelor juridice, anual.

Pasul minim necesar in cazul garantiilor rezidentiale, in majoritate credite pe persoane fizice, este reevaluarea garantiilor mai vechi de trei ani, adica pentru credite acordate pana la sfarsitul lui 2006.

Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International sustin ca un astfel de proiect de reevaluare a portofoliului de garantii scadente se poate face printr-un procesul care livreaza cu valori individuale pentru fiecare garantie in parte, in orice oras din tara, la un cost mai mic cu pana la 75% fata de costul mediu al unei evaluari individuale clasice. Pe baza acestui sistem, o banca poate externaliza serviciul de reevaluare periodica a garantiilor rezidentiale, care va consta in actualizarea lunara a esantioanelor de garantii scadente in luna respectiva.

“Desi pentru garantiile din 2007 si 2008 exista riscul inregistrarii unor valori cu scaderi de pana la 45%, procent ce reprezinta scaderea maxima inregistrata de indicele BREI V (.r: indicele apartamentelor vechi) pe Bucuresti din punctul de varf atins in martie 2008 si nivelul de astazi, acest procent negativ poate creste odata cu noi scaderi ale pietei”, spun cei de la Colliers.

Aceasta variatie fata de valorile initiale va diferi in functie de strategia de acordare a creditelor practicata de fiecare banca in parte, in functie de preferintele pentru anumite orase si tip de proprietate. Astfel, bancile vor fi nevoite sa demareze cat mai curand reevaluarea garantiilor scadente in 2010, din cauza schimbarilor semnificative din piata in ultimii doi ani si a tendintei de scadere sustinuta previzionata.

Instrumentul p folosit de Colliers pentru efectuarea reevaluarilor este valoarea etalon, calculata individual pentru toate orasele tarii, pe zone si tip de apartament.

“Pentru Bucuresti sunt calculate 120 de valori etalon, iar pentru Constanta numarul de valori etalon este intre 25 si 30. Sistemul este aplicabil pentru apartamente in toate orasele tarii, precum si pentru case in orasele mari, cu peste 150.000 de locuitori”, se arata in comunicatul companiei de consultanta.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri