“Serviciile de project & development se refera la amenajarea spatiului de birouri, de la preluarea sa de la proprietar si pana la mutarea efectiva in spatiu a chiriasului. Clientii targetati sunt firmele mari, preferabil multinationale”, ne-a explicat Cezar Florea (foto), coordonatorul departamentului Project and Development Services (P&DS) al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Pana in prezent, Jones Lang LaSalle a furnizat servicii de project & development pentru companii precum Mastercard, Intel si Microsoft (n.r: pentru sediile din Bucuresti si Timisoara), avand in desfasurare si proiectul industrial Delphi, din comuna Miroslava, judetul Iasi.

Cel mai recent proiect a fost amenajarea spatiului ocupat de Microsoft in turnurile City Gate, de la Piata Presei, astfel incat conditiile create aici sa nu se diferentieze de niciun alt sediu Microsoft din lume.

“Costul acestor servicii variaza intre 2 si 8%, rareori chiar 10%, din valoarea estimata a proiectului, in functie de complexitatea sa si de gradul de implicare cerut. In cazului unui proiect de amenajare pentru un spatiu de birouri, cel ce va plati pentru serviciile de project management aferente acestei amenajari este chiriasul”, a declarat Cezar Florea.

Reprezentantul Jones Lang LaSalle spune ca un efect al crizei in acest domeniu s-a facut facut simtit prin renuntarea la diverse cerinte din cadrul proiectelor inchiriate, iar cele mai grave situatii sunt cele in care investitorii au suspendat implementarea proiectelor pe termen nederminat.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu venituri de 2,78 milioane de euro pentru anul 2008. La nivel global, Jones Lang LaSalle este prezenta in 60 de tari, avand 180 de birouri.