Mai putin de o cincime dintre romani (18%) au o opinie pozitiva referitoare la bancile locale, fiind cel mai mic nivel din Europa Centrala si de Est si Orientul Mijlociu, in timp ce ungurii au pareri mai putin favorabile despre bancile internationale, arata un studiu publicat de Synovate.
"Respondentii din multe dintre tarile in care a fost efectuat studiul nu au o opinie favorabila despre banci in general, atat locale, cat si internationale. Bancile internationale au primit cel mai mic scor in Ungaria si Grecia, doar 16% si respectiv 17% dintre respondenti avand o opinie pozitiva despre acestea. Cele mai scazute scoruri pentru bancile locale au fost inregistrate in Romania si Ucraina (18%, respectiv 24% din respondenti avand o opinie pozitiva)", se arata in studiul companiei de cercetare de piata.

Potrivit studiului, nici grecii nu au o opinie foarte favorabila despre bancile locale (doar 25% din respondenti avand o opinie pozitiva).

In schimb, 81% dintre respondentii din Arabia Saudita au pareri bune despre bancile lor locale, la fel ca 58% dintre cei din Emiratele Arabe Unite, 55% dintre polonezi si 54% dintre rusi. Bancile internationale sunt cel mai apreciate in Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita (47%, respectiv 46% dintre respondenti avand o opinie pozitiva.

"Criza financiara globala a afectat increderea populatiei in banci si opinia lor generala vis-a-vis de sectorul bancar, dar clientii din regiunea Europa Centrala si de Est si Orientul Mijlociu afiseaza o loialitate relativ puternica fata de institutiile financiare", se mai arata in studiu. Clientii cei mai loiali fata de banca lor reprezinta 59% in Arabia Saudita, in timp ce nivelul cel mai scazut de loialitate a fost inregistrat in Slovacia (doar 18%).

Analiza a mai aratat ca, in majoritatea tarilor, clientii aleg sa ceara in primul rand sfatul membrilor din familie pentru aspecte financiare. Astfel, in Arabia Saudita clientii bancilor discuta in primul rand cu prietenii si colegii, in timp ce in Polonia clientii prefera sa discute mai intai cu bancile pentru sfaturi financiare, scrie NewsIn.

Criza globala a lasat multi clienti cu un sentiment de insecuritate, in special in Rusia unde 36% dintre respondenti declarau ca se afla intr-o situatie financiara mai precara decat anul trecut, urmati de Ungaria (27%), Bulgaria (25%), Turcia (25%) si Ucraina (22%). In schimb, in Arabia Saudita doar 4% dintre respondenti spuneau ca se simt expusi financiar, iar in Cehia - 5%.

In ce priveste viitorul apropiat, 62% din clientii bancilor din Arabia Saudita sunt de parere ca situatia lor financiara se va imbunatati in urmatoarele 6-12 luni, urmati de 46% din cei din Emiratele Arabe Unite si 39% in Rusia. In schimb, in Ungaria si Cehia, 28%, respectiv 25% se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca, asemeni altor 20% dintre clientii bancilor din Bulgaria si 19% din Grecia.

Studiul a fost realizat de Synovate in perioada octombrie-decembrie 2009,
pe un esantion de 1.000 de clienti din sectorul bancar in fiecare din cele 13 tari incluse in studiu: Rusia, Polonia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Cehia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Romania, Turcia, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita. Studiul a acoperit 29 de banci internationale si 211 banci locale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri