Creditele rapide sunt imprumuturile acordate de institutiile financiar-nebancare (INF) intr-un termen foarte scurt, pe baza unor conditii de creditare usor relaxate, de cele mai multe ori in rate fixe, dar al caror cost este extrem de ridicat comparativ cu cel perceput de bancile comerciale la creditele de nevoi personale.
Procedurile pentru obtinerea unui asemenea credit sunt flexibile, ele putand fi comparate cu simple proceduri efectuate in cazul vanzarii unui produs, insa costurile sunt mult mai ridicate.

Citi Financial acorda credite rapide in lei pentru nevoi personale de pana la 65.000 lei, dar nivelul dobanzii anuale efective (DAE) platite de client este, spre exemplu, de 31,25% pentru un credit in valoare de 26.000 lei pe 5 ani la un venit de 2.000 lei, potrivit portalului Finzoom.ro.

Institutia financiar-nebancara Credex are in oferta credite rapide in valoare de pana la 18.000 lei, insa dobanda finala platita de client este si mai ridicata, de 39,8% in cazul unui imprumut contractat pe 4 ani. Aprobarea unui credit de la Credex este atat de simpla incat se obtine direct in magazine, dar dobanda este de peste 2 ori mai mare decat la un credit de nevoi personale de la o banca.

"Creditele rapide in acceptiunea obisnuita au cam disparut. Practic, in acest moment probabil doar Provident se mai incadreaza descrierii", au detaliat reprezentantii Finzoom.

Cele mai mari dobanzi sunt percepute de compania Provident, care ofera imprumuturi la domiciliu de pana la 2.500 lei pe o perioada de 52 de saptamani, nivelul DAE fiind de 227%, ratele fiind platite saptamanal. Mai mult, reprezentantii Provident vin la usa clientului pentru a percepe ratele la credite, iar pentru aprobarea imprumuturilor nu solicita decat prezentarea unui act de identitate si un document care sa dovedeasca veniturile obtinute.

"Daca nu exista o necesitate si o urgenta care sa justifice solicitarea unei finantari (fie aceasta bancara sau nebancara), evitati sa accesati un credit. Uneori merita sa cumparam credite si alteori nu. Depinde de contextul fiecaruia", sfatuieste Finzoom.

Totusi, in prezent si institutiile financiar-nebancare (IFN) raporteaza si verifica comportamentul de rambursare al clientilor cu ajutorul Biroului de Credit si al Centralei Riscurilor Bancare. In plus, la nivel de eligibilitate, conditiile de acordare a creditelor rapide tind sa ajunga similare cu cele aferente oricarui produs bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri