Potentialii beneficiari de fonduri europene nu trebuie doar sa isi realizeze bine proiectul, dar trebuie sa se asigure ca au negociat si pot obtine si co-finantare de la banca in timp util. Banca Transilvania isi propune sa acorde in acest an co-finantari in valoare de 100 milioane lei pentru proiectele realizate din fonduri europene ale caror valoare incepe de la circa 200.000 euro si ajunge pana la peste 5 milioane de euro.
Bancile primesc diverse solicitari pentru credite de co-finantare a unor proiecte ce se vor realiza din fonduri europene nerambursabile, clientii venind in diverse stadii ale proiectului. Unii potentiali beneficiari de fonduri europene aleg sa vina de la inceput la banca pentru a se interesa de posibilitatile pe care le au si pentru a-si realiza un aranjament financiar pentru o perioada ulterioara, insa altii vin sa solicite finantare chiar pe ultima suta de metri.

"Am avut un client care a venit la Banca Transilvania intr-o joi si ne-a spus ca are nevoie de un credit de co-finantare in valoare de aproximativ 100.000 de euro, dar are nevoie de bani pana luni. Noi ne-am asumat obligatia sa le raspundem clientilor in cel mult 10 zile, insa in acest caz a trebuit sa facem totul mult mai repede. Vineri am strans actele necesare pentru credit si aferente proiectului, am facut analiza si am semnat contractul. Clientul luni a ridicat banii si a facut plata catre furnizorul de echipamente, pentru ca marti sa ridice si echipamentele. Clientul se grabea deoarece el trebuia sa depuna cererea de rambursare pana miercuri", a explicat Crymhylde Galos, manager in cadrul departamentului de Programe Europene al Bancii Transilvania.

Cele mai multe proiecte din fonduri europene sunt in domeniul productiei, potrivit datelor Bancii Transilvania, majoritatea companiilor avand in plan sa construiasca spatii de productie si sa le doteze cu echipamente tehnologice, iar alte companii dorind sa isi imbunatateasca standardele de productie pentru a se extinde si pe pietele de desfacere din alte tari ale Uniunii Europene.

"Departamentul de fonduri europene din cadrul bancii trebuie sa acorde si un aviz tehnic prin care se atesta ca clientul a indeplinit toate cerintele privind proiectul pentru a ne asigura ca acel client primeste fondurile nerambursabile si, in final, ne poate rambursa si creditul", a mai explicat Crymhylde Galos.

Banca Transilvania realizeaza sesiuni de pregatire cu salariatii din sucursale pentru ca acestia sa fie specializati pe proiecte europene. Cele mai multe companii care doresc sa implementeze proiecte din fonduri europene sunt din Brasov, Cluj, Bucuresti, Iasi sau Constanta.

De multe ori potentialii beneficiari de fonduri europene nu parcurg toate etapele unui proiect, iar in multe dintre cazuri ajung sa ceara co-finantare de la banci foarte tarziu sau nu au o relatie buna cu compania care le ofera consultanta.

Citeste si un interviu cu profesorul Vasile Puscas, consultantul special al Bancii Transilvania pe fonduri europene, in care a detaliat care sunt cele mai importante aspecte pe care beneficiarii nu trebuie sa le uite cand au decis sa inceapa un proiect pe baza de fonduri europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri