Renovarea unei cladiri cu destinatie comerciala folosind tehnologiile "verzi" poate dura pana la cinci luni, insa are ca principal avantaj scaderea consumului energetic cu pana la 20%, potrivit estimarilor Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).
Renovarea unei cladiri poate implica diverse interventii, de la imbunatatirea izolatiei si eficientizarea sistemului de HVAC (n.r: incalzire, ventilatie si aer conditionat), introducerea ventilatiei naturale si pana la punerea la punct a unei automatizari care sa controleze iluminatul.

Aceasta din urma se poate face prin folosirea unor senzori de miscare, de prezentata si prin temporizatoare, in functie de utilizarea unei zone, de ora sau de conditiile iluminatului exterior. De asemenea, pot fi introduse becurile economice si a LED-urilor pe langa sistemele automate cu senzori pentru reducerea pierderilor energetice.

“Alte imbunatatiri implica introducerea de energie regenerabila, colectori solari sau panouri fotovoltaice pentru a asigura o parte a consumului. Pot fi utilizate si sisteme de purificare si reciclare a apei menajere si de ploaie, colectarea celei din urma pentru alte activitati, precum irigarea spatiilor verzi”, ne-a explicat Radu Vlad, membru asociat in Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).

In procesul de renovare trebuie luata in calcul si imbunatatirea calitatii aerului, aerul proaspat putand sa patrunda in incaperi printr-un sistem de deschideri reglabile.

O atentie sporita trebuie acordata inlocuiri si folosirii de materiale cu emisii reduse de compusi organici volatili, precum adezivi si produse de etansare, lacuri si vopsele, covoare si machete, lemn compozit, fibre etc.

La toate acestea se adauga monitorizarea si imbunatatirea consumului de apa, precum si amenajarea de acoperisuri si ziduri verzi.

“Orice cladire cu destinatie comerciala se califica pentru acest tip de interventie, fie ca este vorba de cladiri de birouri, spatii comerciale sau hoteluri. De exemplu, magazinul Baumax din Ploiesti este primul de acest gen care implementeaza solutii si tehnologii verzi , fiind construit de la inceput cu aceste implementari. In plus, o parte din hotelurile de patru si cinci stele din Capitala au decis asupra modernizarii in acest an, unul fiind Athenee Palace Hilton”, a adaugat reprezentantul RoGBC.

Durata lucrarilor variaza intre doua si cinci luni, fiind nevoie de o perioada de documentare si evaluare a cladirii, pe langa cea de implementare si lucrari propriu-zise.

“Avantajele apar mai ales pe termen lung, pe durata de exploatare a cladirii. Principalul avantaj este eficientizarea consumului general de energie si scaderea acestuia, in unele cazuri cu 10-20%. De asemenea, costuri de mentenanta sunt mai mici”, subliniaza Radu Vlad.

Alte avantaje ale unei renovari “verzi” pot fi:
• posibilitatea aplicarii si obtinerii certificarilor voluntare de energie (sistem LEED, BREAM sau alte sisteme locale;
• cresterea gradului de atractivitate a facilitatii, implicit posibilitatea de crestere a gradului de ocupare si utilizare;
• nu in ultimul rand, o renovare folosind tehlogiile verzi devine o unealta de promovare.

Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi RoGBC) este o asociatie non-profit si are, in prezent, 73 de companii membre, printre care se numara Athenee Palace Hilton, Badea Clifford Chance, bauMax, BNP Paribas Real Estate, Crowne Plaza, Liebrecht & Wood Romania, ProLogis, Quintet Asset Management, Red Management Capital sau West Group Architecture.

Citeste si Cine si de ce investeste in birourile verzi?.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri