Guvernul discuta astazi actul normativ privind rambursarea anticipata a creditelor populatiei, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1% si posibilitatea ca beneficiarul sa renunte la contract in termen de 14 zile calendaristice.
[Update] E oficial: Comisionul de rambursare anticipata va fi de maximum 1%

Proiectul de act normativ, aflat pe ordinea de zi a sedintei de astazi a Executivului, a fost elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si transpune in legislatia romaneasca Directiva europeana 48/2008 privind contractele de credit pentru consumatori.

Data limita pentru transpunerea Directivei in legislatiile tuturor statelor UE este 11 iunie 2010.

Printre prevederile Directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1% daca perioada de timp ramasa pana la scadenta este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata se face cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice.

Directiva europeana face referire numai la creditele de consum negarantate, nou acordate, cu sume cuprinse intre 200 si 75.000 euro. ANPC a anuntat insa ca vrea sa extinda aceste prevederi la toate tipurile de credite - de consum, imobiliare sau in sistem leasing, cu si fara garantie, indiferent de valoare, si sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare.

Proiectul de act normativ elaborat de ANPC prevede ca, inaintea semnarii unui contract de credit, consumatorii sa primeasca un formular standard care cuprinde informatii, astfel incat acestia sa poata compara mai multe oferte inainte de luarea deciziei. Reprezentantii ANPC mai cer ca noile contracte sa prevada numai modificarile impuse de lege, fara conditii suplimentare din partea institutiilor de credit.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de ANPC, bancile din Romania trebuie sa modifice pana in septembrie (la trei luni de la transpunerea Directivei in legislatia nationala) contractele de credit incheiate cu populatia, astfel incat acestea sa indeplineasca cerintele Directivei.

Cel mai controversat comision bancar, cel de rambursare anticipata a sumelor imprumutate, inca nu a fost limitat de toate bancile la 1% din valoarea rambursata, desi directivele europene solicita acest lucru, iar sansele ca acesta sa fie eliminat sunt si mai mici.

Numarul bancilor care au limitat comisionul de rambursare anticipata la 1% este inca redus, multe institutii de credit practicand, in continuare, comisioane ridicate.

Turcii de la GarantiBank solicita un comision de rambursare anticipata de 2%, iar acesta urca la 2,5% in cazul OTP Bank si Piraeus Bank.

RBS penalizeaza rambursarile anticipate cu un comision de 3%, care la Banca Romaneasca este de 4%, iar la Raiffeisen Bank urca la 4,5%. Cel mai ridicat nivel al comisionului de rambursare anticipata se intalneste la BRD, de 5% pentru rambursarile efectuate in primii 4 ani de la semnarea contractului de imprumut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri