Bancile au reintrat in cursa pentru atragerea economiilor populatiei, tot mai multe institutii de credit anuntand majorari de dobanzi la depozite in moneda nationala, in unele cazuri chiar si la cele in valuta. Economistii sustin ca tendinta trebuie urmarita pentru a vedea exact care este strategia bancilor, dar atrag antentia ca economia nu o sa isi revina fara consum.
Bancherii au inceput sa majoreze dobanzile la depozitele in lei in ultimele saptamana, dupa ce de aproape un an acestea s-au aflat pe un trend descendent. In prezent, clientii pot obtine si dobanzi de aproape 9% pe an la economiile in lei plasate la banca. Majorarea dobanzilor la depozite poate fi pusa pe seama faptului ca statul a anuntat ca va reimpozita veniturile din dobanzi, iar bancile nu risca sa isi piarda deponentii. Pe de alta parte, cursa pentru atragerea de depozite poate indica o problema temporara de lichiditate la nivelul uneia sau mai multor banci.

"Trebuie sa analizam daca majorarea dobanzilor la depozite se va vedea la intregul sistemului bancar sau daca este vorba doar de cateva banci care au adoptat aceasta strategie. Poate fi vorba de o strategie de incurajare a economisirii sau pot fi unele banci care au o nevoie temporara de lichiditate", a explicat pentru Wall-Street Radu Craciun (foto), directorul de investitii al Eureko Pensii.

Spre exemplu, cea mai mare banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, Banca Comerciala Romana, incearca sa atraga noi deponenti prin dobanzi majorate pana la 8% pe an. De asemenea, tot BCR ofera si dobanzi mai mari pentru depozitele constituite prin canalele alternative ale bancii, spre exemplu online.

„Oferta BCR pentru depozitele la termen este foarte atractiva, in linie cu politica bancii de incurajare a economisirii. Mai mult, oferim avantaje suplimentare clientilor care folosesc si alte produse ale bancii, cum ar fi debitul direct sau canalele alternative”, sustine Sorin Mititelu, director executiv al directiei de dezvoltare afaceri si produse retail in cadrul BCR.

Si Banca Transilvania a majorat recent dobanzile la produsele de economisire, cu 0,5% in cazul conturilor de economii in lei si cu 0,25% in cazul depozitelor la termen in euro.

"Intrebarea este daca trebuie sa stimulam economisirea sau consumul? Tendinta populatiei este spre economisire, desi in situatia in care se vor reduce salariile si pensiile puterea de economisire se va reduce, insa economia are nevoie de consum. Nu se va relua cresterea fara consum", considera directorul de investitii al Eureko Pensii.

Radu Craciun subliniaza ca, desi bancile atrag depozite, ele sunt reticente in a acorda noi credite, iar in final banii nu mai ajung in economia reala. "Bancile atrag depozite, dar sunt reticente sa acorde credite ceea ce face ca banii din economisire sa sfarseasca in finantarea deficitului bugetar si nu in economia reala", sustine Craciun.

Printre bancile care au mai majorat dobanzile la depozite in ultima perioada se numara si Banca Comerciala Carpatica, Banca Romaneasca, dar si Royal Bank of Scotland.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri