MasterCard Europe a reunit cateva recomandari, pentru ca turistii romani care isi petrec concediul in afara tarii sa stie unde si cum isi pot folosi cel mai bine cardurile. Recomandarile vizeaza destinatiile frecventate cel mai mult de romani, mai ales in timpul verii - Turcia, Grecia, Croatia, Italia si Austria.
Turcia este cunoscuta pentru dezvoltarea intensa a industriei cardurilor si pentru tehnologiile sale inovatoare. Bancile turcesti deschid filiale speciale pe timpul verii si ATM-uri temporare in destinatiile de vacanta, asa ca cei care au un card la ei, nu vor duce lipsa de numerar.

Terminalele POS mobile sunt populare in restaurantele din marile orase si din zonele turistice, asadar aici POS-ul va „veni” la masa turistului. Posesorii unui card sau dispozitiv contactless pot folosi instrumentele lor de plata in Turcia intr-una dintre cele peste 25.000 de locatii acceptatoare. Mai ales in Istanbul sunt numeroase locuri unde pot fi folosite cardurile contactless - chiar si pentru plata unei ambarcatiuni la Instanbul Ferry Corporation, de unde se fac calatorii intre Asia si Europa. Ca o curiozitate, pot exista mai multe POS-uri unul langa altul - diferite banci ofera beneficii specifice la programele lor de carduri si de aceea folosesc propriile POS-uri. Pentru taxele de transport, este bine ca turistii romani sa aiba si numerar daca inchiriaza o masina si calatoresc in afara orasului.

In Grecia, zonele turistice cum ar fi plajele, capitala Atena si insulele de la Marea Egee ofera, in principiu, 100% acceptare a cardurilor. Proprietarii de magazine si personalul din restaurante au experienta cu cardurile, dupa ani buni de colaborare cu turistii straini. In magazinele mici din regiunea centrala, turistii ar trebui sa se asigure ca este acceptata plata cu cardul. In Grecia, acestia vor avea nevoie de numerar pentru plata taxelor de transport si a biletelor.

Acceptarea cardurilor este foarte raspandita in Croatia. Acestea pot fi folosite pentru bilete de tren si autobuz si chiar in magazine si restaurante mici. Vanzatorii ambulanti, standurile cu ziare si gustari, ca si taxiurile sunt probabil singurele exceptii unde turistii trebuie sa verifice inainte daca pot plati cu cardul. Cele mai mici monede disponibile sunt de 1 sau 2 lipa (0,01 sau 0,02 kune), dar comerciantii nu mai dau rest aceste monede. Asa ca, numai atunci cand cineva achita cu cardul plateste sumele exacte, mai ales ca
proprietarii de magazine stabilesc de multe ori preturi care se termina in ,99 (de exemplu, 9,99 kune). In unele magazine, turistii pot beneficia de promotii speciale pentru platile facute cu carduri Maestro.

In Italia, acceptarea cardurilor este larg raspandita - acestea pot fi utilizate inclusiv pe toate autostrazile. Daca intalnesc comercianti la care nu vad terminale POS pe tejghea, turistii trebuie sa stie ca si in aceste locuri cardurile sunt acceptate la plata. Se obisnuieste insa ca proprietarii sa ascunda terminalele POS pentru ca li se pare ca aceste dispozitive tehnice strica aspectul magazinului lor, atent aranjat. De asemenea, turistii pot plati cu dispozitive PayPass in Milano, capitala italiana a shopping-ului, unde cele mai populare magazine accepta acest tip de carduri de ultima generatie.

Chiar daca poate parea o destinatie de iarna, Austria atrage turistii romani si vara. Cardurile pot fi folosite in toate sectoarele, la scara larga. Totusi, este posibil ca unii retaileri sa accepte numai carduri Maestro. In zonele turistice acceptarea nu ar trebui sa fie o problema, iar daca turistii au doar un card in portofel, se vor descurca si fara numerar. In parcari, fie in cladiri, fie pe strada, ca si in mijloacele de transport in comun, cardurile sunt acceptate ca modalitate de plata. Cele mai multe automate cu produse accepta cardurile pentru plata. Unele dintre aceste automate pot chiar sa verifice varsta posesorului de card, de exemplu atunci cand acesta cumpara tigari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri