Asociatiile de locatari pot obtine din august credite pentru reabilitarea termina a locuintelor cu ajutorul garantiei statului. Guvernul a aprobat pe 2 august normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta privind reabilitarea termica a cladirilor de locuinte cu finantare obtinuta prin credite bancare cu garantia statului.

Plafonul total al garantiilor alocate de Guvern in 2010 pentru programul de reabilitare termica este de 200 de milioane de lei (circa 47 de milioane de euro).

CEC Bank este prima si singura banca ce a semnat conventia de participare la acest program, iar reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sustin ca si alte institutii de credit si-au manifestat interesul.

Bancile care intentioneaza sa participe la program trebuie sa accepte sa acorde finantari in lei la o dobanda formata din indicele Robor la trei luni plus o marja fixa de maximum 1,9% pe an, valoare la care se adauga si comisionul de gestiune a garantiei datorat Fondului de Garantare. Durata maxima a unui credit pentru reabilitarea termica este de 5 ani, iar imprumutul de la banca nu poate sa fie mai mare de 90% din valoarea lucrarilor de reabilitare.

Citeste si:

Cererile pentru garantare sunt analizate si aprobate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), insa pana in prezent institutia nu a primit nicio cerere, a precizat pentru Wall-Street Aurel Saramet, presedintele Fondului.

"Cel mai probabil cererile o sa inceapa sa apara din luna septembrie, dupa ce se vor intoarce si oamenii din concedii. La CEC Bank au existat clienti care si-au manifestat interesul si au solicitat informatii despre creditele pentru reabilitatea locuintelor insa inca nu exista cereri ferme", a declarat pentru Wall-Street Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

Lucrarile de reabilitare termica eligibile pentru contractare de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata sunt cele care vizeaza:

- reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente
- repararea, inlocuirea sau achizitionarea centralei termice de bloc/scara sau a celei aferente locuintei unifamiliale
- introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala sau totala a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat sau incalzire.