Aurul este una dintre marfurile care inregistreaza volatilitati reduse in perioade economice nefavorabile si este considerata o investitie cu caracter defensiv. Wall-Street va prezinta modalitatile prin care puteti investi in aur pe piata locala.

Forma fizica. O modalitate prin care se poate cumpara aur in forma fizica este prin intermediul bancilor. In Romania, doar Piraeus Bank ofera spre vanzare aur sub forma de lingouri si monezi.

De asemenea, o alta modalitate este achizitia de bijuterii din acest metal pretios de la firme specializate sau case de amanet.

Totusi, ca si in cazul schimbului de valute, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ofera cotatii zilnice ale aurului, insa preturile sunt diferite la banca si la casele de amanet.

Contracte futures. Pe Bursa din Sibiu se pot tranzactiona derivate care au ca activ suport aurul, denominate in lei (SIBGOLD_RON) sau dolar (SIBGOLD_USD). Futuresul pe aur demoninat in lei are sase scadente, iar cel in dolar are patru scadente.

Pentru a putea investi in derivatele pe aur de la Sibex trebuie deschis un cont la un intermediar care activeaza pe piata de la Sibiu.

CFD-uri. Contractele Financiare pentru Diferenta (CFD) sunt instrumente derivate diferite de contractele futures clasice si constituie o alternativa de tranzactionare pentru investitori.

CFD-uri pe aur sunt oferite investitorilor de catre brokerii locali care activeaza pe piata Forex.

Produse structurate pe aur. Produsele structurate sunt instrumente financiare de natura valorilor mobiliare care pot avea la baza aurul.

In prezent, pe piata din Romania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti doua tipuri de produse structurate pe aur emise de Erste Group: certificate turbo si certificate index (EBGLD).

Certificatele turbo sunt pe doua strategii long - de cumparare (EBGLDTL1) si short - de vanzare (EBGLDTS1).

In curand, la Bursa din Bucuresti se vor mai lista si certificatele pe aur emise de Raiffeisen Centrobank AG.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Cursul de schimb in 2019: Ce estimari au bancile pentru finalul de an