Desi nu exista un cod de reguli stricte care sa fie respectate de investitori, pentru a castiga pe bursa, sunt cateva principii care ar trebui urmate. Specialistii Investopedia.com au exemplificat cateva sfaturi de care orice investitor pe termen lung ar trebui sa stie.

1. Vinde companiile neprofitabile si cumpara actiuni cu potential

In mod regulat, investitorii obtin profituri din vanzarea actiunilor cu aprecieri importante, dar le pastreaza pe cele care au scazut, in speranta unui rebound. Daca un investitor nu identifica cel mai bun moment pentru a vinde o actiune in cadere, poate ajunge sa le mentina pana cand ajung la minime. Desigur, regula de a pastra investiile cu potential si a le vinde pe cele neptrofitabile suna bine in teorie, dar este mai greu de pus in practica.

2. Nu vana exclusiv ponturile

Chiar daca ponturile sau sfaturile vin de la un prieten, de la un frate sau chiar de la broker, nu trebuie luate ca atare. Cand investesti este important sa stii motivele, sa iti faci propriile analize pe acea companie.

3. Nu te panica pentru evolutiile de moment

Ca investitor pe termen lung, nu trebuie sa te panichezi cand portofoliul tau are de suferit din cauza miscarilor pe termen lung. Trebuie sa fii increzator in calitatea investitiilor tale si mai putin nervos privind inevitabilele volatilitati.

4. Nu accentua foarte tare importanta indicatorului P/E

Multi investitori pun, deseori, prea mult accent pe indicele P/E. Pentru ca unul din indicatorii – cheie, in opinia multora, utilizarea lui pentru a lua decizii de vanzare sau cumparare poate fi periculoasa. Acest indicator trebuie interpretat intr-un context si impreuna cu alte procedee de analiza. Un P/E scazut nu inseamna neaparat ca actiunea este subevaluata sau invers.

5. Rezista tentatiei actiunilor foarte ieftine.

Multi investitori cred ca au mai putin de pierdut daca intra pe o actiune ieftina. Dar trebuie tinut cont ca multe din actiunile foarte ieftine sunt fie riscante, fie cu lichiditate foarte scazuta.

6. Mentine-ti strategia aleasa intial.

Fiecare investitor adopta strategii diferite in activitatea sa pe bursa. Sunt multe strategii posibile, insa este recomandat sa o mentii pe cea care ti se potriveste. Un investitor ce experimenteaza multe strategii, intr-un timp scurt, are mai multe sanse sa prinda cele mai proaste momente de la fiecare, decat cele mai bune.

7. Concentreaza-te pe viitor

Cea mai grea parte din activitatea investitionala este cand trebuie sa iei decizii importante, pe baza unor lucruri ce urmeaza sa se intample. Este important sa retii ca datele din trecut se folosesc pentru a indica evolutii viitoare, acestea fiind cele mai importante.

8. Adopta o perspectiva pe termen lung

Profiturile mari, obtinute repede, pot ademeni investitorii mai noi in piata. Dar este esentiala adoptarea unui orizont de timp indelungat si evitarea mentalitatilor speculative. Acest lucru nu inseamna ca este imposibil sa faci bani si din speculatii, dar pentru acestea este nevoie de mai multa experienta si timp alocat.

9. Fii deschis catre nou

Multe din marile companii sunt cunoscute publicului larg, dar exista si investitii bune dar mai putin notorii. Sunt companii mici cu potential pe termen lung, care nu trebuie evitate de investitorii cu orizont indepartat.

10. Taxele sunt importante, dar nu primordiale

Daca nu acorzi suficienta importanta comisioanelor si taxelor, este posibil sa cheltui multi bani cu ele. Insa, oricat de importante ar fi, nu trebuie sa devina primordiale. Cel mai important aspect este siguranta si calitatea investitiilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Somaro cere autoritatilor si retailerilor sa se implice pentru oameni