Costurile medii de constructii au scazut cu circa 20% in ultimii doi ani, ajungand pana la 450 euro/mp pentru un apartament si si pana la 700 euro/mp pentru cladirile de birouri, arata o analiza realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

“Pe langa conditiile stricte de finantare, piata constructiilor se confrunta cu provocari suplimentare. Unul dintre cele mai importante aspecte pe care un dezvoltator trebuie sa le ia in considerare este optimizarea costurilor de constructii astfel incat proiectul imobiliar sa-si mentina profitabilitatea in conditiile in care cererea este scazuta”, spun consultantii Colliers.

Astfel, daca in perioada 2006-2008 un dezvoltator platea circa 550 euro/mp pentru constructia unui apartament sau a unei vile, in prezent aceste costuri au coborat pana la 450 euro/mp.

Costurile de constructie au scazut cu circa 20% si pentru cladirile de birouri, coborand in ultimii doi ani de la 850 euro/mp pana la 700 euro/mp. De asemenea, in cazul centrelor comerciale, dezvoltatorii platesc in prezent 600 euro/mp, fata de 750 euro/mp, suma platita constructorilor in perioada 2006-2008.

Cele mai ieftine proeiecte raman cele industriale, pentru care costurile de constructie au scazut cu 100 euro/mp in ultimii doi ani, pana la 350 euro/mp, potrivit analizei citate.

In ceea ce priveste interesul bancilor pentru proiecteloe imobiliare, din cei peste 50 de dezvoltatori imobiliari care au solicitat un credit in acest an mai putin de 10% au primit finantare bancara, fiind preferate proiecte de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre 3 si 10 milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Piata imobiliara in 2019: ce asteptari optimiste s-au adeverit