Analistii Tradeville considera ca sectorul farmaceutic de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are potential de crestere in urmatorii ani si recomanda ca o parte din portofoliul investitorilor pe termen lung sa fie alocata acestui segment, potrivit unui raport de analiza.
Motivul pentru care casa de brokeraj recomanda aceste actiuni deoarece in urmatorii ani cererea de medicamente, pe fondul fenomenului de imbatranire generalizata a populatiei, va creste.

La BVB se tranzactioneaza patru companii din sectorul farma: Antibiotice (ATB), Biofarm (BIO), Zentiva (SCD) si Farmaceutica Remedia (RMAH).

“Capitalizarea a trei dintre cele patru companii fluctueaza intre 200 si 315 milioane lei, in timp ce valoarea de piata a Remedia Deva este de aproximativ 10 ori mai mica. Volumul afacerilor Remedia este insa comparabil cu vanzarile celorlalte trei societati. Explicatia provine din faptul ca domeniul principal de activitate a societatii din Deva este comercializarea produselor farmaceutice, in timp ce celelalte 3 companii sunt si producatori ai produselor farmaceutice. Drept urmare, nevoia de a realiza investitii in mijloace fixe, precum si in cercetare este mai ridicata pentru cele din urma”, se indica in raport.

In 2009, Biofarm a avut cel mai ridicat randament al capitalurilor, de 14,4%. Cu toate acestea, in ultimii 4 ani compania bucuresteana nu a reusit sa mentina un nivel stabil al indicatorului, acesta diminuandu-se de la 20% in 2005 la 8,9% in 2007.

Desi inregistreaza un randament mai scazut al capitalurilor (ROE mediu intre 2004 - 2007 a fost de 12%) in comparatie cu Biofarm, Antibiotice a oferit mai multa stabilitate actionarilor. Compania ieseana a realizat profit in 2008 si 2009, in timp ce BIO a trecut pe pierdere in 2008 din cauza deprecierii portofoliului de actiuni.

“Pe parcurul ultimilor 7 ani compania ieseana a demonstrat ca este cea mai stabila. Profitul net pe actiune s-a dublat in 2007 fata de 2003, iar profitul mediu pe actiune din perioada 2007-2009 a fost cu numai 11,5% mai mic fata de cel dintre anii 2004 - 2006. Rezultatele obtinute de celelalte companii au fost considerabil mai slabe”, afirma analistii Tradeville.

Biofarm si Zentiva inregistreaza niveluri ridicate ale ratei curente, de 6,6, respectiv de 7,35, companiile avand suficiente fonduri pentru a-si plati datoriile pe termen scurt.

Spre deosebire de Biofarm care imprumuta aproximativ 12 milioane lei pe termen scurt pe an, nivelul creditelor pe termen scurt al ATB este de 10 ori mai mare. In acest fel, cheltuielile cu dobanda si pierderile inregistrate din cauza diferentelor de curs valutar (majoritatea creditelor sunt in euro) afecteaza rezultatul din operatiuni financiare al Antibiotice Iasi cu efecte directe asupra profitului net.

Din punct de vedere al stabilitatii financiare, compania ieseana (ATB) se detaseaza de celelalte, afirma analistii, detinatorii de actiuni investind intr-o afacere solida, fara fluctuatii mari de la un an la celalalt.

“Acest lucru poate fi demonstrat comparand variatiile profiturilor anuale pe actiune ale tuturor societatilor cu media celor 3 ani premergatori. De exemplu, profitul net pe actiune al ATB din 2008 fata de media perioadei 2004-2007 a scazut cu aproape 60% in timp ce profitabilitatea BIO a scazut cu 172%; pentru Remedia Deva profitul net pe actiune a scazut in 2008 cu 125%, in timp ce Zentiva a fost singura dintre cele patru care a crescut in 2008. Am folosit aceasta metoda pentru a releva stabilitatea afacerilor celor patru companii in ultimii 5 ani”, se arata in raportul de analiza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri