In activitatea investitionala, singurul lucru mai dificil decat a cumpara o actiune este decizia de vanzare. Investopedia.com a explicat cele mai mari greseli pe care un investitor le poate face pe piata de capital, in special cand trebuie sa vanda titluri din portofoliu.

1. Cumpararea unei actiuni performante dintr-un sector in cadere

Chiar daca o companie poate parea foarte atractiva, cu indicatori performanti, orice investitor trebuia sa tina cont si de sectorul de activitate, care poate fi mai putin performant.

Specialistii investopedia.com recomanda vanzarea actiunilor din sectoare neperformante, pentru ca orice companie performanta poate urma trendul general al domeniului.

Chiar si investitorii de portofoliu au nevoie sa ia pozitii pe termen scurt uneori, pentru a urma prima regula a lui Warren Buffet: Nu pierde banii!

2. Atasarea emotionala


Daca te atasezi emotional de actiunile detinute, vei sfarsi cu pierderi. Actiunea pe care o cumperi nu trebuie sa ajunga mandria sau bucuria ta. In caz contrar, nu vei mai putea analiza obiectiv semnalele din piata si vei ignora momentele de vanzare.

Jim Cramer, in cartea “Bani reali: Investitii sanatoase intr-o lume nebuna”, spunea ca un investitor trebuie sa iubeasca o actiune atunci cand ii aduce bani. In caz contrar, trebuie sa scape de ea!

3. Pastrarea profiturilor virtuale

Un profit este real doar cand il incasezi, si nu cel virtual. Cu toate acestea, multor investitori le place sa se mandreasca cu aprecierile actiunilor lor in piata si sa calculeze cati bani virtuali au castigat. In realitate, nu au niciun ban pana nu apasa butonul de vanzare.

Chiar daca plata impozitului poate fi un factor care sa impiedice decizia de vanzare, trebuie sa te gandesti ca uneori e mai bine sa ai o anumita suma, decat sa pierzi toti bani, daca mai astepti.

4. Mentinerea la nesfarsit a titlurilor


Secretul pentru a invata cand este cel mai bun moment pentru vanzare este sa citesti si sa te documentezi. Este important sa iti faci timp cateva minute pe zi pentru a fi la curent cu tendinta pietei, a economiei si a actiunilor din portofoliul tau.

Cu cat citesti mai mult, cu atat esti mai protejat. Daca ai deja strategia creionata, o informatie relevanta iti da puterea de care ai nevoie pentru a actiona, pentru a incasa profitul sau preveni pierderea.

Nu exista o stiinta exacta care sa invete investitorii cand sa vanda, doar indicatorii pot da indicii. Dar invatarea din greseli poate fi o buna strategie. Este foarte important sa fii obiectiv cand evaluezi o actiune si sa nu te atasezi emotional.

In final, cunostintele sunt cele mai puternice. Citeste carti ale investitorilor care au avut succes in piata, pentru ca pot oferi multe cunostinte si invataminte. Sunt multi factori care pot influenta piata financiara, dar cu analiza si dedicare poti fi pregatit pentru orice miscari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri