Plafonul de garantare a depozitelor bancare este de 100.000 de euro in Romania, insa multi romani considerau in 2010 ca si-ar pierde in totalitate economiile daca banca la care le-au depus ar da faliment.
In Romania functioneaza, inca din anul 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar – FGBD, institutie ce are atributii clar definite prin legea sa proprie de functionare. Mai exact, Fondul garanteaza depozitele bancare constituite in Romania in limita a 100.000 de euro (echivalent in lei).

Mai mult de jumatate din totalul populatiei urbane (52%) care utilizeaza produse bancare crede ca economiile depuse la o banca ar fi in totalitate pierdute daca institutia respective ar da faliment, potrivit unui studiu recent realizat de GfK Romania.

Insa, institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei sunt obligate sa participe la FGDB prin contributii initiale si anuale. In schimbul acestor contributii, FGDB garanteaza depozitele plasate la acea banca in cazul in care plasamente de la respectiva institutie de credit au fost declarate indisponibile.

Din schema de garantare a depozitelor din Romania fac parte 33 de institutii de credit persoane juridice romane, din care 32 de banci comerciale si Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP. Sucursalele grupurilor bancare straine nu sunt incluse in aceasta schema.

Totusi, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, depozitele persoanelor fizice constituite la sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine cu sediul in celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt garantate de schema de garantare din tara in care isi are sediul institutia de credit mama.

“Prin majorarea planului de garantare a depozitelor de la 50.000 de euro echivalent in lei la 100.000 de euro, echivalent in lei si reducerea numarului de zile pana la inceperea platilor de la 90 de zile calendaristice la 20 de zile lucratoare transmite mesajul catre deponenti ca in Romania functioneaza un sistem financiar bancar solid, capabil sa raspunda unor situatii de criza”, sustin reprezentantii Fondului de Garantare.

Aceste doua prevederi au intrat in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si sunt comune tuturor fondurilor de garantare a depozitelor bancare din Uniunea Europeana.

Fondul garanteaza, in limita plafonului aprobat, urmatoarele tipuri de plasamente:

- depozitele constituite in lei si valuta la toate institutiile de credit - persoane juridice romane
- depozitele persoanelor fizice rezidente si nerezidente
- depozitele persoanelor juridice
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri