Entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi s-a manifestat mai puternic in prima jumatate a lunii, dar s-a temperat pe parcurs. La nivel national, in ianuarie, preturile apartamentelor au scazut cu 2 euro/mp (0,2%) fata de valoarea lunii decembrie 2010 , arata o analiza a portalului imobiliare.ro.
Preturile apartamentelor din tara au scazut cu 2 euro/mp (0,2%) fata de valoarea lunii decembrie 2010, ajungand la 1.031 euro/mp util, cu 15% mai putin fata de preturile din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit imobiliare.ro. Execeptii au fost intalnite insa in Timisoara, Brasov, Constanta si Ploiesti, unde trendul preturilor a fost ascendent.

“Cele mai mari cresteri au fost in Constanta, +2,4%, Timisoara, +1,5% si Brasov, +1,3%. Cresterea interesului cumparatorilor s-a manifestat si in evolutia traficului portalului: crestere de peste 60% in luna ianuarie 2011 fata de decembrie 2010”, afirma Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

In Bucuresti, preturile apartamentelor noi si vechi a urcat cu 0,3% in luna ianuarie, pana la 1.157 euro/mp util. In comparatie cu prima luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,5% mai mici. “Tendinta de crestere a fost resimtita la nivelul apartamentelor noi, cele vechi inregistrand o usoara scadere. Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce apartamentele vechi au inregistrat o scadere de 0,3%”, se arata in analiza mentionata.

Pe segmentul locuintelor noi din Capitala, cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% in ultima luna, in timp ce pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o scadere de 1,9%.

Pe segmentul apartamentelor vechi din Capitala, locuintele cu patru camere si garsonierele au inregistrat cresteri de pret, de 0,6%, respectiv 0,3%. Pretul solicitat pentru apartamentele cu doua camere a avut o crestere de doar 0,1%, in timp ce apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 0,3% in luna ianuarie. " In comparatie cu luna ianuarie a anului trecut, preturile apartamentelor vechi au scazut cu valori cuprinse intre 12,4%, in cazul apartamentelor cu trei camere, si 15,1%, in cazul garsonierelor ", mai spun cei de la imobiliare.ro.

In Brasov, preturile apartamentelor au urcat cu 1,3% in prima luna, pana la valoarea de 881 euro/mp de suprafata utila. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a urcat in primele 30 de zile ale anului cu 2,1%, dupa o alta crestere de 2,5%, in decembrie, pana la valoarea de 966 euro/mp. . In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie.

In Cluj-Napoca, preturile apartamentelor au scazut cu 0,8%, atingand o valoare medie de 985 euro/mp util, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni. Scaderea de pret a fost inregistrata atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, se arata in analiza citata.

Constanta este orasul cu cei mai optimisti proprietari, in contextul in care pretul mediu al apartamentelor a crescut cu 2,4% in prima luna din an. “In ianuarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util pana la 959 euro/mp util. Pe de alta parte, tendinta s-a manifestat si in cazul apartamentelor vechi a caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o crestere de 2,2%, atingand valoarea de 935 euro/mp util”, afirma reprezentantii portalului.

In Timisoara, dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie preturile apartamentelor au crescut cu 1,8% fata de luna decembrie 2010, pana la 799 euro/mp util. “In Timisoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul, scumpindu-se cu 2,8%. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu 3,5%, pana la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie”, spun de la imobiliare.ro.

In Iasi, preturile locuintelor cu scazut cu 0,9% fata de luna decembrie, pana la o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, atingand cea mai mica valoare inregistrata in ultimii trei ani. Tendinta de scadere a fost resimtita in special in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 956 euro/mp util in ultima luna. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi a fost insa diferit, pretul mediu solicitat crescand cu 3,8%, pana la 811 euro/mp util.

In orasul Ploiesti, preturile apartamentelor au avut o evolutie asemanatoare cu cele din Capitala, afisand o crestere de 0,3% in prima luna a anului. In comparatie cu luna ianuarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 14% mai mici.

Indicele imobiliare.ro este este calculat zilnic in baza ofertelor introduse pe portal in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri