Preturile apartamentelor din tara au scazut cu 2 euro/mp (0,2%) fata de valoarea lunii decembrie 2010, ajungand la 1.031 euro/mp util, cu 15% mai putin fata de preturile din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit imobiliare.ro. Execeptii au fost intalnite insa in Timisoara, Brasov, Constanta si Ploiesti, unde trendul preturilor a fost ascendent.

“Cele mai mari cresteri au fost in Constanta, +2,4%, Timisoara, +1,5% si Brasov, +1,3%. Cresterea interesului cumparatorilor s-a manifestat si in evolutia traficului portalului: crestere de peste 60% in luna ianuarie 2011 fata de decembrie 2010”, afirma Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

In Bucuresti, preturile apartamentelor noi si vechi a urcat cu 0,3% in luna ianuarie, pana la 1.157 euro/mp util. In comparatie cu prima luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,5% mai mici. “Tendinta de crestere a fost resimtita la nivelul apartamentelor noi, cele vechi inregistrand o usoara scadere. Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce apartamentele vechi au inregistrat o scadere de 0,3%”, se arata in analiza mentionata.

Pe segmentul locuintelor noi din Capitala, cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% in ultima luna, in timp ce pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o scadere de 1,9%.

Pe segmentul apartamentelor vechi din Capitala, locuintele cu patru camere si garsonierele au inregistrat cresteri de pret, de 0,6%, respectiv 0,3%. Pretul solicitat pentru apartamentele cu doua camere a avut o crestere de doar 0,1%, in timp ce apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 0,3% in luna ianuarie. " In comparatie cu luna ianuarie a anului trecut, preturile apartamentelor vechi au scazut cu valori cuprinse intre 12,4%, in cazul apartamentelor cu trei camere, si 15,1%, in cazul garsonierelor ", mai spun cei de la imobiliare.ro.

In Brasov, preturile apartamentelor au urcat cu 1,3% in prima luna, pana la valoarea de 881 euro/mp de suprafata utila. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a urcat in primele 30 de zile ale anului cu 2,1%, dupa o alta crestere de 2,5%, in decembrie, pana la valoarea de 966 euro/mp. . In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie.

In Cluj-Napoca, preturile apartamentelor au scazut cu 0,8%, atingand o valoare medie de 985 euro/mp util, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni. Scaderea de pret a fost inregistrata atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, se arata in analiza citata.

Citeste si:

Constanta este orasul cu cei mai optimisti proprietari, in contextul in care pretul mediu al apartamentelor a crescut cu 2,4% in prima luna din an. “In ianuarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util pana la 959 euro/mp util. Pe de alta parte, tendinta s-a manifestat si in cazul apartamentelor vechi a caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o crestere de 2,2%, atingand valoarea de 935 euro/mp util”, afirma reprezentantii portalului.

In Timisoara, dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie preturile apartamentelor au crescut cu 1,8% fata de luna decembrie 2010, pana la 799 euro/mp util. “In Timisoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul, scumpindu-se cu 2,8%. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu 3,5%, pana la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie”, spun de la imobiliare.ro.

In Iasi, preturile locuintelor cu scazut cu 0,9% fata de luna decembrie, pana la o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, atingand cea mai mica valoare inregistrata in ultimii trei ani. Tendinta de scadere a fost resimtita in special in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 956 euro/mp util in ultima luna. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi a fost insa diferit, pretul mediu solicitat crescand cu 3,8%, pana la 811 euro/mp util.

In orasul Ploiesti, preturile apartamentelor au avut o evolutie asemanatoare cu cele din Capitala, afisand o crestere de 0,3% in prima luna a anului. In comparatie cu luna ianuarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 14% mai mici.

Indicele imobiliare.ro este este calculat zilnic in baza ofertelor introduse pe portal in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.