Miscarea Google de a achizitiona Motorola Mobility Holdings implica intrarea in concurenta cu companii asiatice care, exceptand Motorola, au devenit cei mai mari producatori de smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android. Printre acestia se numara HTC, Samsung Electronics, LG Electronics si Huawei, scrie Wall Street Journal.
Compania taiwaneza HTC, candva o firma mica si putin cunoscuta, a reusit sa devina unul dintre producatorii populari de terminale mobile prin lansarea de telefoane cu Android precum Evo si Thunderbolt. In al doilea trimestru al anului curent, compania detinea o cota de piata de 11% la nivel global, in crestere de la 6,8% cu un an in urma, conform IDC.

Samsung si LG din Coreea de Sud, precum si Sony Ericsson (joint venture Japonez-Suedez) au lansat si ele o multitudine de terminale bazate pe Android.

Achizitia Google a Motorola Mobility Holdings pentru circa 12,5 mld. $ va ajuta gigantul american sa intre in concurenta cu producatorii chinezi de terminale mobile.

Cum era de asteptat, Google a incercat sa calmeze jucatorii din piata, Larry Page, CEO si co-fondator al companiei, declarand ca “achizitia nu va schimba strategia noastra, Android va ramane o platforma deschisa”, Google urmand sa conduca Motorola ca un business separat. “Multi parteneri hardware ai Google au contribuit la succesul Android si vom continua sa lucram cu ei pentru a oferi clientilor experiente excelente”, a mai spus Page.

Un purtator de cuvant al HTC a declarat ca firma pe care o reprezinta priveste tranzactia ca pe un lucru pozitiv, ducand la o dezvoltare mai buna a ecosistemului Android, lucru benefic in mod direct si pentru HTC.

(vezi mai jos scurte citate ale oficialilor altor companii telecom)

Neil Mawston, analist al companiei de cercetare Strategy Analytics, a declarat ca preluarea Motorola de catre Google este atat o oportunitate cat si o amenintare pentru alti producatori de terminale mobile. Tranzactia “va face ecosistemul Android mai putin atractiv pentru alti parteneri hardware”, precum Samsung si HTC, deoarece “Android a devenit un teren de joc mai putin plat”, a spus Mawston.

Motorola ar putea fi privita prioritar de catre Google, oferind update-uri preferential, de exemplu. Daca partenerii vor deveni deranjati de acest lucru, ei s-ar putea indrepta catre alte sisteme de operare, precum Microsoft Windows 7 pentru mobile, de exemplu.

Pe de alta parte, acelasi analist considera ca patentele pe care Google le cumpara de la Motorola ar putea ajuta compania americana sa se apere impotriva multiplelor acuzatii de incalcare a drepturilor de autor din partea Microsot, Apple si altii, crescand increderea in Android.

Un alt plan pe care ar trebui sa priveasca Google este cel din China, unde Motorola Mobility a incercat si reusit sa creasca puternic in ultimii ani. Se stie ca relatiile Google cu China nu sunt cele mai bune, dupa ce anul trecut compania americana a intrat in conflict cu conducerea statului comunist ca urmare a cenzurii locale. Accesul la servicii cheie ale Google, precum motor de cautare si Gmail au devenit instabile si producatorii de telefoane Android – inclusiv Motorola Mobility – au inlocuit serviciile Google cu cele locale, precum Baidu.

Cum era de asteptat, oficialii companiilor care ar putea fi afectate de tranzactia Google-Motorola au raspuns achizitiei in termeni optimisti, aproape “la indigo”. Google nu a ezitat sa plaseze citate pentru presa. Cititi-le mai jos:

“Salutam vestea primita astazi, acest lucru demonstrand faptul ca Google doreste sa apere Android, partenerii sai si ecosistemul” – J.K.Shin, presedinte Samsung, Mobile Communication Division.

“Salut angajamentul Google de a apara Android si partenerii sai” – Bert Nordberg, presedinte si CEO, Sony Ericsson.

“Salut vestea achizitiei de astazi, care demonstreaza ca Google este profund angajat in a apara Android, partenerii sai si intregul ecosistem” – Peter Chou, CEO, HTC Corp.

“Salutam angajamentul Google de a apara Android si partenerii sai” – Jong-Seok Park, presedinte si CEO, LG Electronics Mobile Communications Company.

“Best Buy a lucrat impreuna atat cu Google cat si cu Motorola pentru a aduce solutii excelente clientilor nostri. Acum, odata cu vestea recenta, suntem incantati sa aflam ce putem sa facem impreuna pentru a ne satisface clientii. Ambele companii au fost parteneri excelenti pentru Best Buy si ne asteptam ca aceasta conexiune sa se solidifice in timp” – Brian J. Dunn, CEO Best Buy.

Cum comentati declaratiile acestea? Considerati ca Google + Motorola = pericol pentru alti producatori de smartphone-uri bazate pe Android?
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri