Americanul Stephen Jones, CEO al Adulmec.ro SRL, isi aduce aminte exact momentul in care turnurile gemene s-au prabusit. “Eram la Universitate, aproape de New York si stateam la secretariat pentru a afla anumite informatii. Eram frustrat ca secretara vorbea de 20 de minute la telefon, ignorandu-ma. Ulterior, a pus telefonul jos si mi-a spus ce s-a intamplat. Am inteles de ce vorbise atata”, povesteste CEO-ul ce detine si Urbo.ro.
Aflandu-se in apropiere, Stephen Jones a vizitat in acelasi an ruinele turnurilor gemene, in noiembrie 2011. “Enormitatea distrugerilor era naucitoare. Marimea ruinelor era mai inalta decat cea mai mare cladire din Bucuresti. Am trait in New York pentru cativa ani dupa eveniment. Si in prezent este un spatiu liber in centrul orasului, absenta cladirilor fiind mai evidenta decat prezenta lor, in urma cu 10 ani”.

Multi dintre prietenii lui Jones au fost chiar prezenti in centrul orasului atunci cand avioanele deturnate au intrat in turnuri. Toti au descris evenimentele ca fiind ireale. “Aproape toti prietenii mei cunosteau oameni care au murit atunci. Sentimentele nu sunt de furie, razbunare, sau ceva similar, cum au incercat unele ziare sa le descrie ci mai degraba de neajutorare si tristete”, descrie CEO-ul Adulmec.ro.

El subliniaza ca nu a observat multe schimbari economice directe in ceea ce priveste business-ul mondial si economia. “Pe de alta parte, efectele politice indirecte si conflictele internationale ce au urmat tragediei sunt substantiale. Faptul ca Guvernul SUA cheltuieste sume uriase pentru a lua masuri neproductive, cum ar fi armata, fara sa punem la socoteala aspectele umanitare, sunt, fara indoiala, efecte indirecte extrem de importante”.

Criza economica pe care o traversam in prezent nu are legatura cu evenimentele 9/11, considera americanul stabilit in Romania. “Guvernele erau deja falimentare cu mult inainte de cresterea cheltuielilor in fortele armate ce a urmat evenimentelor din 2001. Motivele crizei economice sunt destul de clare pentru mine – recomand sa lecturati Friedrich Hayek , von Mises, si Rothbard. Unica contributie minora pe care a adus-o 9/11 este motivatia oferita guvernelor de a cheltui mai mult”, considera el.

“Tristete, neputinta, dezamagire”

Antonio Eram, managerul Netopia Sistem si mobilPay.com, persoana cu vechime in business-ul romanesc si care petrece mult timp in SUA, isi aminteste ca pe 11 septembrie 2001 participa impreuna cu echipa Connex la prezentarea celui mai nou serviciu myX.net. “Nu mai stiu sincer cum se chema evenimentul insa imi aduc aminte ca se desfasura la intr-un hangar la Baneasa. Imi amintesc ca tocmai prezentasem «realizarile marete» Premierului de pe atunci, Adrian Nastase, cand toata echipa oficiala a disparut. Ne-am intrebat ce s-a intamplat cand un prieten mi-a spus ca un avion a intrat in World Trade Center”, povesteste el.

In acele momente, evenimentul era descris ca fiind un posibil accident aviatic. Urmat de un al doilea avion in cel de-al doilea turn. “Tin minte ca m-am intrebat daca este ceva in neregula cu pilotii. Atac terorist era cred ca ultima optiune la care ne puteam gandi. Dar tristul adevar s-a confirmat cand am incercat sa accesam de pe Internet principalele site-uri de stiri. Totul era paralizat. Totul aparea in haos”, spune el.

Seara, la televizor, Eram a urmarit, repetate la nesfarsit, momentele acelea tragice. “Tristete, neputinta, dezamagire”.

Eram a vizitat de mai multe ori locurile unde au stat turnurile gemene, ultima oara acum trei ani. Locul arata “ca o cicatrice in obrazul unuia dintre cele mai cosmopolite orase ale lumii. O rana sapata in pamant dar si in sufletele oamenilor care trec prin zona. Am stat sa ma uit imprejur si pot spune ca multi dintre el se opresc chiar si pret de clipe atunci cand ajung in dreptul mausoleului. Este revoltator de dureros”
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri