Cauza mortii lui Zhitomirskiy nu este inca cunoscuta, si nici compania nici medicii din San Francisco nu au oferit detalii, scrie USAToday.com.

“Ilya a fost un vizionar, cofondator al unei companii care spera sa ofere o experienta sociala mult mai buna”, a spus Peter Schuman, purtator de cuvant Diaspora. “Suntem foarte tristi ca a plecat dintre noi. Este o pierdere mare pentru noi si familia sa”.

Zhitomirskiy a fost unul dintre studentii care au inceput proiectul Diaspora la Universitatea din New York.

Plasandu-se ca un “anti-Facebook”, grupul a reusit sa atraga contributii de peste 200.000 de dolari prin intermediul website-ului Kickstarter.

Citeste si:

Site-ul se promoveaza ca fiind “o comunitate placuta si creativa care te pune pe tine in control”.

Intr-un video postat pe Vimeo in aprilie 2010, atunci cand Diaspora cauta pentru prima oara finantari, Zhitomirskiy si-a descris viziunea. “Nu va mai trebui sa fiti la cheremul corporatiilor mari care va impun reguli de securitate a datelor personale si a impartasirii de fisiere”.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, se declara a fi un sustinator al proiectului. In mai 2010 el a spus ca “Este foarte bine ca se incearca un asemenea proiect. Ma vad pe mine insumi in ei”, a spus Zuckerberg.