Aplicarea prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) ar putea transforma furnizorii de servicii de acces la Internet in "Politia Internetului" si va "incarca investitional" bugetele operatorilor telecom, potrivit presedintelui unei asociatii de profil, Mihai Batrineanu.
Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP) s-a constituit in 2001, pentru promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, inclusiv Internet.

"Prin aplicarea prevederilor ACTA, exista riscul ca ISP (Internet service provider, n.r.) sa se transforme intr-un fel de Politia Internetului. De asemenea, noi nu dorim sa incarcam operatorii telecom cu investitii enorme pentru a face fata monitorizarii, scanarii si stocarii unui trafic urias", a afirmat Batrineanu, presedintele ANISP, la o dezbatere pe tema ACTA, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca aplicarea ACTA poate avea ca efect "o mai mare permisivitate" in interceptarea si interventia autoritatilor asupra datelor traficate si stocate de clientii unui furnizor servicii de acces la Internet.

Pe de alta parte, seful Directiei Expertize si Constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Razvan Casmoiu, a afirmat ca ACTA nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii Internetului.

"Legislatia nationala contine prevederi mai aspre in privinta respectarii drepturilor de autor. In acest context, ORDA considera ca ACTA nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii Internetului", a spus Casmoiu.

Directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI), Doina Banciu, a afirmat ca, la nivelul Uniunii Europene suma necesara pentru stocarea in format digital cartilor, revistelor, ziarelor, fotografiilor si materialelor audio si audiovizuale depaseste 100 miliarde de euro.

Potrivit datelor Romanian Network for Internet eXchange (RONIX), media volumului de date transferat prin RONIX, reprezentand interschimbul de date intre retelele membrilor comunitatii, depaseste 10 GB/s. La nivel national, traficul de date al operatorilor este de cateva zeci ori mai mare, fara a lua in calcul si transferul international de date.

Reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat, la sfarsitul lunii ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European.

Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit Parlamentului European, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui sa aplice "sanctiuni juridice eficace" in cazul distribuirii, importului, radiodifuzarii sau televizarii, distribuirii unor opere, interpretari sau fonograme stiind ca informatiile privind regimul drepturilor de autor in format electronic au fost eliminate.

Prezenta la evenimentul organizat miercuri, Anca Rodica Turcea, condilier in Ministerul Economiei, a afirmat ca ACTA va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape.

"Cronologic, Parlamentul European va trebui sa-si dea avizul in vara acestui an. Ulterior, Consiliul Uniunii Europene il va adopta, independent de ratificarea in parlamentele nationale. La final, acordul va trebui ratificat de Parlamentul Romaniei si doar dupa acesti pasi ACTA va putea intra in vigoare", a spus Turcea, care i-a invitat pe cei interesati sa se inscrie la dezbaterile si discutiile pe care Ministerul Economiei la va organiza in perioada urmatoare.

ACTA prevede ca "pentru a proteja informatiile privind regimul drepturilor in format electronic, fiecare parte prevede protectie juridica corespunzatoare si sanctiuni juridice eficace impotriva oricarei persoane care savarseste una din urmatoarele fapte cu stiinta si fara autorizatie sau, in cazul sanctiunilor civile, avand motive intemeiate de a crede ca aceasta fapta va determina, va permite, va facilita sau va disimula o incalcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricarei informatii privind regimul drepturilor in format electronic; distribuirea, importul in vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea catre public sau punerea la dispozitia publicului a unor opere, interpretari, executii sau fonograme, stiind ca informatiile privind regimul drepturilor in format electronic au fost eliminate sau modificate fara autorizatie".

Fiecare parte semnatara a acordului se asigura ca legislatia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care sa permita o actiune eficace impotriva oricarui act de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, care are loc in mediul digital, inclusiv masuri de remediere eficiente destinate sa previna orice incalcare si masuri de remediere care sa constituie un mijloc de descurajare a oricarei incalcari ulterioare.

Reprezentantul Business Software Alliance (BSA) in Romania, Magda Popescu, a afirmat ca ACTA nu aduce nimic nou, in conditiile in care, pe anumite zone, legislatia nationala este "mai dura" decat prevederile tratatului.

"ACTA concentreaza intr-un document unic o serie de prevederi care exista deja in legislatiile mai multor tari. In Romania, legislatia privind drepturile de autor este mai dura decat prevederile ACTA. Nu vad ce aduce in plus ACTA", a spus Popescu.

Directorul general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a declarat ca "nu sustine ACTA, dar sustine dezvoltarea Internetului".

"Nu sustin ACTA si cred ca, pentru ideea de devoltare a educatiei nationale, trebuie raspandit Internetul catre toti cetatenii Romaniei, prin orice mijloace. De altfel, cresterea accesului cetatenilor la Internet este unul dintre principiile de baza ale Agendei Digitale 2020. Unul dintre pilonii dezvoltarii Uniunii Europene este promovarea economiei pe Internet", a spus Opris.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, ca Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la ACTA.

Intrebat de un jurnalist ce parere are Guvernul Ungureanu despre ACTA, premierul a raspuns: "Pentru aceasta vom face un punct de vedere foarte consistent, fiti convins".

ACTA a scos grupuri mari de tineri in strada pentru a protesta impotriva initiativei. Aflati mai multe despre proteste dintr-un foto-reportaj Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri