Serviciul de videosharing YouTube, achizitionat de Google in 2006, a implinit 7 ani de la postarea primului videoclip, marcand astfel o perioada in care a cunoscut un adevarat succes doborand multe recorduri in sfera domeniului online.
Lansat de Chad Hurley, Steve Chem si Jawed Karim - toti fosti angajati ai PayPal - serviciul YouTube a luat nastere pe 14 februarie 2005, chiar de Sfantul Valentin - fiind un start-up indraznet pentru acea perioada.

La numai un an de la aparitie, YouTube deja devenise un nume pe acest segment si companii din sfera online-ului si-au manifestat rapid interesul pentru preluarea noului concept care avea sa devina unul din cele mai profitabile de pe piata.

Primul clip postat pe YouTube

Cu ocazia implinirii a 7 ani, Google a publicat si primul clip aparut pe site-ul de profil.
Mai exact, este un filmulet de numai 19 secunde, intitulat „Eu la Zoo” care il surpinde pe Jawed Karin - unul din fondatorii serviciului YouTube intr-o gradina zoologica in luna aprilie din 2005.

Acesta nu avea cum sa stie ca tocmai acel clip va fi piatra de temelie pentru cel mai mare site de continut video din lume.

O bula de aer: Achizitia de catre Google

Mica afacere a capatat contur si reputatie, pentru ca un an mai tarziu, Google, unul din gigantii internetului, sa cumpere site-ul de continut video pentru 1,65 miliarde dolari - o suma fabuloasa pentru anul 2006.

Dupa preluarea YouTube de catre Google a urmat o serie de modificari si adaptari de strategii - in special aceea de a furniza utilizatorului final un serviciu complet si accesibil de vizionare a clipurilor, dar si de interactionare cu alti utilizatori - transformand serviciul YouTube intr-o veritabila retea de socializare.

4 MLD. vizualizari pe zi

YouTube, serviciul de video-sharing detinut de Google, a inregistrat constant o crestere a traficului ajungand, in primele luni ale acestui an la patru miliarde vizualizari intr-o singura zi.

Evolutia a venit ca urmare a strategiei gigantului american Google de a optimiza serviciul de partajare a continutul video pentru smartphone-uri, tablete si televizoare inteligente.

In prezent, aproximativ 60 ore de continut video este postat pe YouTube in fiecare minut.
YouTube reprezinta, cel putin in acest moment, una din cele mai importante surse de venit pentru gigantii americani.

Veniturile din publicitate

Google anunta tot la inceputul acestui an ca business-ul cu reclame sponsorizate si cele integrate in filmuletele postate pe YouTube genereaza aproximativ 5 miliarde dolari pe an.

Chiar si asa, cele peste 4 miliarde clipuri postate pe YouTube nu genereaza niciun beneficiu financiar, un trafic de numai trei miliarde de video-uri pe saptamana fiind tranformate in bunuri materiale.

Totodata, parte a strategiei companiei americane a fost de a modifica designul paginii serviciului YouTube, in scopul de a furniza un continut mai bine structurat al clipurilor de pe site.

De la primul clip urcat pe YouTube, care nu se remarca nici prin imagini, nici prin replicile lui Karim, serviciul video a devenit cel mai folosit din lume, chiar inainte de achizitionarea de catre Google.

In fiecare secunda, pe YouTube este incarcata o ora de continut video, peste 4 miliarde de clipuri fiind vizitionate in fiecare zi.

Anul trecut, clipurile de pe YouTube au inregistrat 1000 de miliarde de vizualizari, adica aproape 104 vizualizari pentru fiecare om de pe Pamant.

Foto: eventmanagerblog.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri