21 Septembrie 2012

30 de ani de la utilizarea primelor emoticoane: ce simbolizeaza in prezent?



Cunoscute publicului larg o data cu introducerea serviciului Yahoo Messenger in 1998, “emoticoanele”, acele simboluri folosite in prezent drept o modalitate de exprimare a starii de spirit din fata unui calculator sau a unui dispozitiv portabil in discutiile cu prietenii implinesc 30 de ani de la aparitie, noteaza BBC.

Smile face

Prima data, aceasta forma de comunicare non-verbala a fost folosita prin intermediul codului Morse in 1857 pentru a exprima salutul, de catre National Telegraphic Review and Operators Guide, pentru ca ani mai tarziu, la 19 septembrie 1982, Scott Fahlman sa fie prima persoana care utilizeaza aceste simboluri cu o specificatie exacta care exprima stari si sentimente imediate.

Celebra figurina este una din cele mai utilizate din prezent, Scott Fahlman sustinand in 1982: “Ma gandesc ca aceasta reprezentare este destinata glumetilor ":-)".

Foto cover: captura findwallpaper.info


Suparat/nemultumit

Aceasta reprezentare grafica sugereaza ca persoana respectiva este nemultumita de ceva anume sau este suparata dintr-un anumit motiv.

Clipirea cu un ochi

Utilizarea caracterelor tastaturii a devenit in foarte scurt timp folosi de foarte multi utilizatori ai internetului.

Privirea fixa

Folosite pentru a exprima o stare de spirit, nu toate reprezentarile grafice au acest scop. Emoticonul de mai sus sugereaza privirea fixa, neutra.

Scepticism sau indecizie

Unele reprezentari sunt ceva mai nuantate. Aceasta poate fi inteleasca ca reprezentant scepticismul sau indecizia interlocutorului.

Nervozitatea

In urma cu 30 de ani, reprezentarea grafica a nervozitatii era aceasta, dar cu timpul, emoticonul a capatat mici schimbari, in prezent fiind utilizat "X-(".

Suparare si tristete

In aceasta reprezentare grafica este subliniat, prin intermediul unui apostrof, faptul ca persoana respectiva este trista si plange. In prezent, aceasta stare este reprezentata de simbolul ":((".

Bucurie si amuzament

Iarasi unul din cele mai populare emoticoane din prezent este cel de mai sus, care sugereaza bucuria si amuzamentul interlocutorului. Este tradus printr-o stare de bine si de relaxare. In prezent sunt folosite simboluri precum ":D" sau "XD".

Raset

Nevoia de dezvoltare a acesui limbaj prin multitudinea de stari a interlocutorului a dus la crearea si unei reprezentari grafice care sa sugereze rasetul. Acesta a aparut ca o reprezentare care este compusa din zambet + inca o paranteza.



Citeste si