Facebook lanseaza un motor de cautare de continut in cadrul propriei retele de socializare, noul serviciu urmand sa se numeasca "Graph Search", anunta presedintele Consiliului de administratie al companiei, Mark Zuckerberg, scrie Mediafax.
"Noul serviciu le va permite utilizatorilor Facebook sa efectueze cautari naturale de continut in cadrul retelei de socializare", a spus Zuckerberg, conform BBC News online.

Zuckerberg a explicat ca serviciul va tine cont de criteriul respectarii dreptului la viata privata, afisand doar rezultate de continut de pe Facebook care sunt distribuite si sunt accesibile utilizatorului ce efectueaza cautarea.

Primul criteriu de cautare al serviciului "Graph search" va fi valoarea informativa, al doilea, proximitatea temporala, iar al treilea interesul "prietenilor" de pe pagina utilizatorului care efectueaza cautarea, interes determinat prin numarul de "like-uri".



Fondatorul si presedintele Facebook a insistat ca noul serviciu nu este unul de cautare in sens larg pe Internet, ci doar pe Facebook, astfel ca nu este un concurent direct al Google. "Nu este vorba de cautari in reteaua world wide web. Este vorba de cautari pe Facebook, continutul este foarte mare si este intr-o dinamica permanenta", a explicat Zuckerberg la sediul Facebook din California.

Potrivit CNBC, noul sistem de cautare al Facebook concureaza insa, fara indoiala, cu Google. "De ce sa mai cauti un restaurant sau un hotel pe Google cand poti vedea unde au mers prietenii din lista ta de pe Facebook?!", explica jurnalista Julia Boorstin, de la blogul CNBC. In acest context, daca Facebook va reusi sa mentina interesul oamenilor cu acest serviciu, acest lucru inseamna mai multe oportunitati pentru vanzarea de produse publicitare si, implicit, bani, facand concurenta serviciului de cautare al Google.

Potrivit agentiei Bloomberg, in urma anuntului, actiunile Facebook au scazut cu mai putin de 1%, pana la nivelul de 30,75 dolari. Actiunile Google Inc. (GOOG) au crescut, insa nesemnificativ, dupa ce Facebook a dat asigurari ca noul serviciu de cautare nu va fi unul in sens general pe Internet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri