De la “a zice” si “a face” este, deseori, o prapastie ce nu poate fi trecuta – si stim cu totii acest lucru, daca ne uitam, mai ales, in lumea politica. Microsoft Romania a trecut aceasta prapastie, oferind prin programul BizSpark cate 60.000 de dolari servicii in cloud pentru sase start-up-uri romanesti.

Programul BizSpark de sustinere a antreprenorilor romani prin soft Microsoft timp de trei ani si servicii in cloud prin Microsoft Azure a atras pana in prezent, la cativa ani de la lansare, circa 300 de companii la inceput de drum. Cateva zeci se folosesc de Windows Azure, platforma de cloud computing a gigantului american, iar cinci dintre ei au primit servicii de gazduire in cloud in valoare de cate 60.000 de dolari, pe o perioada maxima de doi ani.

Windows Azure la nivel global atrage circa 1.000 de clienti noi in fiecare zi, „Romania incadrandu-se in acest trend”, conform oficialilor Microsoft Romania. Plata pentru servicii se face „la minut”, din luna aprilie, nerotunjindu-se folosirea serverelor in functie de nevoi „la ora”. Platforma Windows Azure este utilizata de jumatate dintre companiile din Fortune 500.

Pe plan local, Windows Azure a fost implementat de companii precum SIVECO Romania, TotalSoft, iQuest, Softelligence, Genisoft.

Cele cinci start-up-uri selectate

Cele cinci start-up-uri ce au convins Microsoft sa le ofere servicii in valoare de 60.000 $ sunt MavenHut, despre care a scris pe larg Wall-Street.ro TXTFeedback.net, proiect despre care publicatia de fata a scris in cadrul AfacereaMea, StyleJukebox.com, o companie din Cluj, KeyTicket din Oradea si RenderStreet.

„Pentru a primi servicii in valoare de 60.000 de dolari, start-up-urile parte a programului gratuit BizSpark trebuie sa ne convinga de faptul ca au un model de business viabil. De asemenea, trebuie sa fie firme private, mai tinere de cinci ani si cu venituri de sub 1 mil. de dolari”, spun oficialii Microsoft.

Cele cinci startup-uri nu trebuie sa returneze in niciun fel suma catre producatorul de software, nefiind nici obligati ca dupa cei doi ani sa ramana alaturi de compania americana. "Este un «gentlemen agreement» si atat", spun oficialii Microsoft.

Reprezentantii filialei locale a producatorului american au subliniat ca trecerea de pe serverele traditionale in cloud aduce in primul rand economii imediate dar si posibilitatea scalarii in functie de necesitati.

„Nu mai exista start-up in SUA care sa «tina fier» in companie! Niciun investitor nu ar mai vrea sa cumpere asa ceva”, subliniaza reprezentatii Microsoft.

Oficialii companiei si-au insotit spusele cu exemple concrete. Cu 5 euro/zi, Paravion.ro poate derula, fara probleme, o zi normala de activitate, in perioade de varf (BlackFriday de exemplu) costurile ridicandu-se la 20 euro/zi. Pentru aceasta din urma suma, platforma poate sustine un trafic de 15.000 de unici/minut cu sprijinul a sase servere Microsoft.

Magazinul online de papetarie Rechizitelemele.ro cheltuieste, la nivel lunar, circa 150 de dolari pentru gazduirea platformei in Azure, „mult mai ieftin si, mai ales, permitand scalabilitate, decat o solutie «in house»”, spun reprezentantii magazinului.

„Devine absolut imperativ ca start-up-urile sa inceapa business-ul in cloud. Daca proiectul «decoleaza», este important sa poata fi scalabil rapid, automat, astfel incat cei ce intra pe site sa nu vada o eroare – a doua oara nici ca mai intra”, subliniaza, la randul lor, oficialii ZiTec, companie locala cu investitii in start-up-uri internationale si locale.

Tu ai business-ul in cloud? Daca nu, de ce? Daca da, cum ti se pare raportul cost/performanta? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Ce spune Bill Gates ca a invidiat cel mai mult la Steve Jobs