ING Romania a lansat primul produs comercial din Romania de plati cu telefonul, tintind pana la finalul anului 2.000 de clienti. Desi acest produs “a prins” in anumite tari vestice sau in Africa, bancile locale au de depasit mai multe piedici importante.

“De acum poti merge la cumparaturi doar cu telefonul, mai elegant, modern, fara sa mai fie nevoie sa iei cardul cu tine. Totul gratie ING Pay. ING Pay iti aduce toate avantajele unei plati contactless. In functie de telefonul pe care il ai, iti pui un sticker (amplificator de comunicatie cu POS) sau o husa eleganta si foarte desteapta pe telefon si poti plati fara a folosi carduri sau numerar. Este convenabil, simplu, sigur si rapid”, descrie banca, pe site-ul companiei, noul serviciu.

Cum functioneaza sistemul


Clientul primeste, dupa plata a 95 de lei, un microSIM, un amplificator de semnal si, in functie de modelul terminalului, o husa. De asemenea, clientul va trebui sa isi downloadeze o aplicatie de pe Apple App Store sau Google Play. Cu acestea, el va putea plati contactless in cele 3.800 de locatii disponibile in prezent.

Nu exista o suma minima sau maxima pe care o poate achita; pentru valorile mai mici de 100 de lei nu este nevoie sa introduci codul PIN, in timp ce pentru sumele de peste 100 de lei este obligatoriu.

“Clientul poate seta sa fie obligatoriu sa introduci codul PIN indiferent de valoare, pentru a-si spori securitatea, in cazul in care pierde sau ii este furat telefonul mobil”, spun oficialii companiei, asigurand ca, in cazul in care se semnaleaza furtul, platile pot fi blocate automat, imediat.

Administrarea serviciului costa inca 95 de lei anual.

Piedici ce stau in calea succesului serviciului


Stefan Radu, head product manager ING, spune ca “in viitorul apropiat” produsul va deveni unul “de masa”.

Cu toate acestea, tot el spune ca pentru a deveni un produs de masa trebuie ca numarul de utilizatori sa fie de minim 100.000. In conditiile in care compania se asteapta la 2.000 de clienti in sase luni, este greu de prevazut cand va deveni ING Pay un serviciu popular.

Ce probleme intampina ING Pay?


In primul rand numarul de terminale pe care serviciul este valabil este destul de redus. Telefoanele acceptate sunt Samsung si iPhone. In cazul produsului Apple, nu este insa acceptat cel mai nou model, iPhone 5.

Intrebat de ce tocmai varful de lance al companiei nu este acceptat, Stefan Radu spune ca “sunt unele probleme de adaptare. Ne asteptam sa rezolvam cat mai repede. Ne dorim sa acoperim 70% dintre clientii nostri; din cauza limitarilor tehnice si al incompatibilitatii, nu vom reusi niciodata sa atingem 100% din ei”, spune Radu.

Unele marci, precum HTC, nu suporta deloc microSD, nefiind deci o solutie pentru toate telefoanele.

Oficialii ING au subliniat ca 69% dintre clientii lor au telefoane Samsung sau Apple iPhone.

O alta problema este numarul redus de POS-uri compatibile. In prezent, clientii pot plati cu telefonul, contactless, in doar 3.800 de locatii.

“Nu zic ca nu vor fi probleme, multi comercianti nu vor sti sa foloseasca POS-ul si probabil vor spune ca nu functioneaza, decat sa incerce sau sa invete. Este insa o perioada de adoptie normala, asa cum s-a intamplat si la inceputul platilor cu carduri. Vor invata”, spune Stefan Radu.

In prezent, retailerii mari care accepta plata contactless cu telefonul sunt IKEA, Real, KFC, Carrefour, Pizza Hut, InMedio si Sensiblu. Majoritatea POS-urilor compatibile sunt in Bucuresti, limitand si mai mult raspandirea noului produs.

O a treia piedica este reprezentata de microSD-ul ce va ocupa slot-ul clientilor. Desi acest microSD puternic modificat are o memorie de 1 Gb, acest spatiu poate fi considerat insuficient de unii clienti.

Ca puncte pozitive, plata cu terminalul mobil este comoda si rapida. Clientii nu vor mai fi nevoiti sa ia dupa ei portofelul cu carduri sau cash.

“Ne asteptam in special la plati de valoare mica, de sub 100 de lei. Nu va fi o trecere usoara spre platile contactless, stim asta, insa speram ca penetrarea sa fie la fel de buna ca in cazul aplicatiilor de chemat taxi-uri”, spune, optimist, managerul ING.

El a evitat sa ofere detalii privind extinderea numarului de POS-uri compatibile si cine va suporta costurile, spunand doar ca numarul acestora va creste constant.

Serviciul este compatibil cu telefoanele Samsung Galaxy S (I9000), Samsung Galaxy S Plus (I9001), Samsung Galaxy S II (I9100), Samsung Galaxy S II Plus (I9105), Samsung Galaxy S III (I9300), Samsung Galaxy S4 (I9505), Samsung Galaxy Note II (N7100) precum si iPhone 4 si iPhone 4S.

Sursa foto


Consideri ca noul serviciu “va prinde” in Romania? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri